IFOY Awards 2020: dit zijn de winnaars

Logistiekprofs op 27 juli 2020 | 4 minuten leestijd

De International Forklift Truck of the Year (IFOY) Awards zijn dit jaar digitaal uitgereikt aan zeven leveranciers. Bosch Rexroth, Combilift, Crown, EasyMile, Sany Europe, Still en Wiferion wonnen een felbegeerde award voor hun intralogistieke oplossingen. Een overzicht van de prijswinnende innovaties.

Intralogistieke software – Bosch Rexroth

Bosch Rexroth viel dit jaar voor het eerst in de prijzen met de Locator – Laser Localization Software. De lokalisatiesoftware brengt met lasersensoren de omgeving automatisch in kaart, wat mogelijkheden biedt voor autonoom rijden in distributiecentra of productieomgevingen. 

Lokalisatiesoftware an sich is niet het meest innovatief, stelt de jury. Het feit dat het systeem zonder aanpassingen in bijna elke omgeving kan opereren en er weinig expertkennis nodig is voor de integratie, maakt deze oplossing onderscheidend.

Warehouse truck Lowlifter – Combilift 

Combilift wist de jury dit jaar te overtuigen met de Combi-CS, een compacte en wendbare pallettruck. Dankzij een laadvermogen van één ton, een hefhoogte van 2.500 millimeter en een gepatenteerde multipositionele dissel, is de Combi-CS volgens de jury de ideale oplossing in smalle gangpaden. 

“De Combi-CS biedt een aanzienlijke meerwaarde op het gebied van bediening en veiligheid in krappe ruimtes en lost daarmee een wijdverbreid probleem op. Het voertuig is uitgevoerd in solide Combilift-kwaliteit en is een zeer gebruiksvriendelijke oplossing met een hoge marktrelevantie.”

Warehouse truck Highlifter – Crown

Crown ging er in deze categorie met de winst vandoor met de ESR 1000, een reachtruck die indruk maakte dankzij een 25 procent snellere daalsnelheid in vergelijking met de beste vorkheftrucks op de markt. Ook de energieterugwinning gooie hoge ogen bij de jury. De ESR 1000 heeft 1,6 ton hefvermogen en een hefhoogte van 6.840 millimeter. 

AGV & Intralogistics Robot – Easymile

Het Franse Easymile won een award met de autonome TractEasy trekker. De elektrische trekker kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en automatiseert logistieke processen. Het voertuig rijdt tussen auto’s, voetgangers en fietsen en is geschikt voor alle weersomstandigheden. Inzet op oneffen terrein is mogelijk door de grote bodemvrijheid. 

“Autonome voertuigen zijn niet nieuw, maar tot nu toe was het gebruik ervan voornamelijk beperkt tot magazijnen of productieomgevingen. Daarnaast stellen de voertuigen vaak hoge eisen aan de vloerkwaliteit”, aldus de jury, die stelt dat de TractEasy met name winst op kan leveren bij transporten tussen bedrijfsgebouwen. 

Special Vehicle – Sany

De hybride reachstacker van Sandy (de SRSC45H9) ontving een IFOY Award in de categorie Special Vehicle. De reachstacker is met hefcapaciteiten van 45, 31 en 15 ton (in respectievelijk de eerste, tweede en derde rij) geschikt voor de handling van containers en andere zware materialen. In vergelijking met andere stackers ligt de productiviteitsverhoging minstens 15 procent hoger en het brandstofverbruik 20 procent lager. 

Counter Balanced Truck – Still 

“Nooit eerder was een elektrische vorkheftruck zo productief in de IFOY-test”, luidt het jury-oordeel over de RX 60-25/23 serie van Still. De elektrische vorkheftruck heeft een laadcapaciteit van 2,5 ton. Het lage geluidsniveau, de flexibiliteit, lage kosten en eenvoudige bediening leggen de lat voor elektrische heftrucks in dit segment zeer hoog, aldus de jury.  

Start-up of the Year – Wiferion 

Wiferion viel in de prijzen met de etaLINK 3000, een volledig contactloos laadsysteem voor industriële elektrische voertuigen. De jury: “De etaLINK is een operationele innovatie die het dagelijks leven in het magazijn enorm kan veranderen en de kosten voor bedrijven aanzienlijk kan verlagen.” Door vloerplaten is een snelle en flexibele installatie mogelijk en zijn infrastructuurmaatregelen niet nodig. 

Gerelateerde artikelen