Honderden pakketpunten sluiten hun deuren

Logistiekprofs op 21 December 2020

Honderden pakketpunten in winkels zijn vanaf maandag gesloten. Zowel Primera als Audax, moederbedrijf van Bruna, AKO en The Read Shop, sluiten het gros van hun winkels én hun pakketpunten.  

Audax sluit honderden zaken. Honderden franchisenemers doen ook de deuren dicht. Bij Primera gaat het om het merendeel van de 520 winkels.  Volgens branchevereniging VVP gaat het om circa 1.300 pakketpunten. “Dat gaat problemen opleveren in deze maand, wat een piektijd is”, zegt Gert Koudijs van VVP tegen de NOS. “PostNL, DHL en DPD zijn hier niet blij mee. Zij zien hun distributie vastlopen. Ze zullen heel creatief moeten zijn om dit op te lossen.”

Verwarring bij klanten

De winkels mogen officieel openblijven voor het ophalen en afgeven van pakketten, maar het verkopen van producten is verboden. Dat zou tot onbegrip bij klanten leiden. Aan de NOS meldt Audax dat het moeilijk uit te leggen is dat klanten wel postzegels mogen kopen, maar geen ansichtkaarten. 

Extra vergoeding

Bovendien is het economisch niet aantrekkelijk om alleen voor de pakketpunten open te blijven. Per pakketje ontvangen winkeliers vaak niet meer dan 20 cent. Koeriersdiensten gaven de winkeliers sinds deze week een extra vergoeding om open te blijven. Zo betaalt PostNL hen 20 euro voor elk uur dat zij open zijn. Van DHL ontvangen afhaalpunten 60 euro per dag als zij minimaal drie uur hun deuren opendoen. Die extra vergoeding zou voor veel pakketpunten nog steeds onvoldoende zijn om open te blijven.