Hoge boetes voor illegale tewerkstelling in pakketbezorging

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

De Inspectie SZW heeft bedrijven in pakketbezorging onlangs forse boetes opgelegd voor illegale tewerkstelling. Een onderaannemer en één van de vier grote pakketbedrijven kregen een boete van 288.000 euro. 

Het gaat om overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen in 2019. Een onderaannemer in Zuid-Holland huurde 36 werknemers in van drie andere bedrijven. De medewerkers zorgden ’s nachts voor het vervoer tussen de depots. De werkgever beschikte niet over een tewerkstellingvergunning, terwijl de arbeiders niet de Europese nationaliteit hadden. Daarop staat een boete van 8.000 euro per werknemer. In totaal gaat het om een bedrag van 288.000 euro. 

Ketenbepaling: ook pakketbedrijf beboet

Datzelfde bedrag moet ook één van de vier grote pakketbedrijven in Nederland betalen.Voor het illegaal te werk stellen van vreemdelingen, bestaat in Nederland namelijk een ketenbepaling. Dat betekent dat niet alleen het bedrijf dat deze werknemers in dienst heeft wordt beboet, maar ook de bedrijven die een directe relatie hebben met deze bedrijven. In dit geval dus de contractor die deze mensen in dienst heeft én de eventuele subcontractors en pakketorganisatie die feitelijk de opdracht heeft gegeven. 

Onduidelijk is om welke van de vier grote spelers het gaat: PostNL, DHL, DPD of UPS. Ook bij een eerdere controle bleek dit pakketbedrijf als opdrachtgever betrokken bij illegale tewerkstelling. Hiervoor ontving de organisatie eerder al een boete van 24.000 euro. 

Verbetering

De Inspectie SZW constateert dat de pakket- en koersierssector stappen zet als het gaat om eerlijk werken. Vooral het laatste jaar is de markt sterk in ontwikkeling, al ondernemen niet alle vier de grote spelers in de markt even snel actie, aldus de Inspectie.

Gerelateerde artikelen