Hoe zit het nu met de grenscontroles?

Logistiekprofs op 25 March 2016

Na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem wordt het vrachtverkeer langzaam hervat. Het Belgische vliegveld hanteert nog wel een noodplan waardoor er extra controles plaatsvinden en vluchten mogelijk met vertragingen te kampen hebben, meldt EVO.

Een van de maatregelen die door het vliegveld is genomen is het opleiden van vluchten via andere luchthavens in België. De Belgen verwachten op kort termijn de normale planning weer op te pakken.

De luchthaven in België is niet de enige die maatregelen heeft getroffen. In verschillende landen zijn de grenscontroles aangescherpt met als gevolg dat logistieke processen vertraging oplopen. Veel vervoerders hebben vragen over welke maatregelen er worden genomen en wat de gevolgen voor hen zijn. 

Overleg
Omdat het vrachtvervoer via Zaventem verstoort is, zijn veel bedrijven bang dat zij hun klanten teleur moeten stellen en dat pakketten te laat komen. EVO en Fenedex hebben het advies afgegeven met de vervoerders van de pakketten te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Eventueel dat de pakketten worden omgeleid via andere luchthavens zoals Schiphol of Frankfurt. 

Controles aangescherpt
Op de weg lopen vervoerders ook vertraging op vanwege extra maatregelen aan de grens. De grenzen naar België zijn niet gesloten, laat de ambassade weten, maar er vinden wel extra controles plaats aan de grens. De Belgen raden vervoerders aan Brussel en omstreken te mijden. Niet allen als eindbestemming, maar ook als doorvoerplek. Frankrijk heeft op zijn beurt 1600 agenten ingezet die worden ingezet bij controles op logistieke knooppunten. Hierdoor worden de grenscontroles aangescherpt wat vertragingen als gevolg heeft. 

Nederland
Ook Nederland heeft maatregelen genomen, net zoals onze oosterburen en Luxemburg. Aan de grens naar Duitsland worden ook extra controles uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.

Fileoverzicht
Via het internet worden de files en andere oponthoud op de weg nauwkeurig bijgehouden. EVO geeft bedrijven het advies websites met informatie nauwlettend in de gaten te houden zodat zij weten waar zij aan toe zijn en eventueel alternatieven kunnen bedenken.

Redactie LogistiekProfs