Hoe gebruik je kleurcodering in de logistiek?
06.04.2017 | Trends

Hoe gebruik je kleurcodering in de logistiek?

Dat kleur invloed heeft op de zintuigen, is al jaren wetenschappelijk bewezen. Dat kleur ook in de logistiek een positieve uitwerking kan hebben is dan ook geen verassing. Vraag blijft: hoe kan je kleurcodering inzetten om de efficiëntie in het magazijn te verbeteren? Jeroen Wijs van labelspecialist One2ID legt uit.

Wijs stelt dat het herkennen van kleuren het brein minder moeite kost dan het lezen van cijfers en letters. Wanneer informatie op een gekleurde achtergrond wordt geplaatst, zou de herkenningsgraad met 5 procent worden verhoogd. “In feite betekent dit dat mensen 5 procent sneller kunnen werken.” Bovendien zorgt kleurcodering ook voor een verbetering van de veiligheid, vertelt Wijs tijdens zijn seminar op Logistics & Distribution. “Het brein wordt ontlast, waardoor medewerkers alerter blijven op hun omgeving en zo onveilige situaties kunnen voorkomen.”

In de hoogte werken
Hoe pas je kleur effectief toe in de praktijk? “Het is altijd een goed idee om te werken met verschillende kleuren op verschillende niveau's. Het is voor magazijnmedewerkers heel handig om te weten dat niveau 5 altijd in het groen wordt aangegeven. Een groot voordeel daarvan is dat kleur vanaf de grond op elk niveau te zien is, ook op niveau 12. Kleur, en dan met name een felle kleur, zorgt voor een overzichtelijke werkomgeving. Zelfs op 11 meter hoogte.”

Pasteltinten of felle kleuren
Wijs raadt aan om bij kleurcodering altijd voor felle kleuren te gaan. “Vermijd pasteltinten. Deze vallen al snel weg tegen een felle achtergrond. Felle kleuren vallen veel meer op.” Een veelvoorkomend probleem bij mannen is kleurenblindheid. 5 tot 8 procent van de mannen heeft in meer of mindere mate te maken met kleurenblindheid. Hoe ga je hier in het magazijn mee om? “Ook hiervoor bieden felle kleuren een oplossing. Mensen die kleurenblind zijn zien vaak de verschillende tinten niet. Zorg er daarom voor dat het contrast met de achtergrond groot is. Dan kunnen ook mensen die kleurenblind zijn bepaalde kleuren onderscheiden.” 

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren