High Tech Campus in Eindhoven test bezorging met drones
Robotisering 11.01.2021 | Branchenieuws

High Tech Campus in Eindhoven test bezorging met drones

Op de High Tech Campus in Eindhoven mag straks als eerste plek in Europa getest worden met autonome drones. De drones gaan onder meer pakketten, post en maaltijden bezorgen. 

De Europese Commissie heeft het driejarige onderzoeksproject 'Flying Forward 2020' toegekend aan een consortium van bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten. Ook in Finland (Oulu), Estland (Tartu), Italië (Milaan) en Spanje (Zaragoza) komen er testlocaties. "In dit project gaan we onder meer testen met het bezorgen van pakketjes, post en maaltijden", aldus Paul van Son, Innovation Manager bij de High Tech Campus. "Maar de drones kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de beveiliging van ons terrein en het monitoren van gebouwen en duurzaamheid." 

De High Tech Campus wil met het project twee grote vraagstukken onderzoeken. "Het eerste is hoe we drones kunnen inzetten om de campus autonoom te monitoren, bijvoorbeeld op veiligheids- en duurzaamheidsaspecten", legt Van Son uit. "Het andere is om de bezorging van pakketjes en maaltijden efficiënter te gaan doen."

Digital twin

Een nog te ontwikkelen digitale 3D-infrastructuur (digital twin) moet de inzet van autonome drones op de campus mogelijk maken. "Hiermee kunnen we in real-time ons luchtruim beheren. In deze infrastructuur leggen we bijvoorbeeld vast waar drones mogen vliegen en waar niet, maar de drones en algoritmes krijgen ook een digitale identiteit zodat we weten wie waarvoor verantwoordelijk is." 

De technische coördinatie van het project is in handen van Serendipity. Managing Partner Jonas Onland: "In de digital twin komen alle gegevens samen: hoe druk is het op de campus, wat is de staat van gebouwen, hoe gaat het met de biodiversiteit van het terrein? Deze infrastructuur stelt de High Tech Campus in staat om de campus proactief beheren, scenario's te plannen en voorspellen welk onderhoud er nodig is in de toekomst. Om dit te visualiseren gebruiken we technieken als VR en AR."

Eind 2021 eerste testen

Van Son verwacht niet dat het boven de campus straks zal krioelen van de drones. "Nee. Dit project gaat juist onderzoeken hoe drones de kwaliteit van ons leven kunnen verbeteren. Dit hebben we volledig onder controle, waardoor we veilig kunnen testen en onderzoeken op welke manier drones in de toekomst een positieve aanvulling kunnen zijn in onze samenleving." De eerste testen met de drones op de High Tech Campus worden eind 2021 verwacht.

Afbeelding: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Plaats een reactie (2)

Reageren
  • 12.01.2021 - 10:32 uur | rob brekelmans

    Ik heb in 2017 reeds een concept geschreven over last mile drone deleveries vanuit distributie centra voor GVT Logistics in Tilburg. Dit concept is in boekvorm ook aangeboden aan de Gemeente Tilburg en de Provincie Noord Brabant.

  • Paul Dekker
    12.01.2021 - 10:22 uur | Paul Dekker

    Mooie ontwikkeling dat dit project vanuit de Europese Commissie gesteund wordt.
    Dit is een grote stap in de richting van meer inzet van drones voor allerlei toepassingen in ons dagelijks leven.