Het IT-landschap is definitief veranderd

Het IT-landschap is definitief veranderd

De hoogtijdagen van de standaard ERP-systemen zijn definitief voorbij, zoveel wordt duidelijk op ICT & Logistiek. Natuurlijk, bedrijven hebben een ERP-systeem nodig als gemeenschappelijk platform voor onder meer het vastleggen van transacties. Maar onderscheid maken doe je niet meer met een ERP-systeem. Daarvoor heb je slimme tools nodig in de vorm van apps of cloud-oplossingen. De beurs liet meer dan genoeg voorbeelden daarvan zien.

Apps maken het mogelijk om in korte tijd oplossingen te vinden voor tijdrovende, arbeidsintensieve of foutgevoelige processen. Het beste voorbeeld is TransFollow, de digitale vrachtbrief die nu daadwerkelijk momentum lijkt te krijgen. Diverse partijen tonen op ICT & Logistiek apps die het mogelijk maken om vrachtbrieven conform de TransFollow-standaard af te handelen zonder gedoe met papieren vol koffievlekken en vetvingers. Advocaten zien een belangrijke inkomstenbron opdrogen omdat geen disputen meer ontstaan als gevolg van zoekgeraakte CMR’s.

Met cloud-oplossingen kunnen bedrijven altijd terugvallen op de meest actuele oplossingen en data. Een fraai voorbeeld op dit vlak is TLNplanner, de routeplanner die de norm stelt als het gaat om het berekenen van kilometers. Meteen na de afsluiting van de Merwedebrug voor vrachtverkeer is deze brug in de A27 bij Gorinchem ook in TLNplanner geblokkeerd, zodat gebruikers zich niet kunnen vergissen. Voor introductie van de internetversie enkele jaren geleden waren dit soort updates in theorie ook mogelijk, maar dan hadden die eerst op dvd’s moeten worden geperst. Dan nog was het maar de vraag of bedrijven die dvd daadwerkelijk zouden installeren.

Het grote voordeel van apps en cloud-oplossingen is de snelheid waarmee op veranderingen in de markt kan worden ingespeeld. Binnen enkele maanden kan een app worden ontwikkeld voor bijvoorbeeld het toewijzen van vrachtauto’s aan de docks van een bepaald warehouse. Als dat probleem binnen een bedrijfsbreed geïmplementeerd ERP-systeem had moeten worden opgelost, had alleen de aanvraagprocedure al meer tijd in beslag genomen.

Wie wil profiteren van dit soort oplossingen, zal de traditionele projectmatige aanpak met een vastomlijnd doel, planning en budget moeten loslaten. Innovatie in IT betekent vandaag de dag snel nieuwe toepassingen ontwikkelen en testen in de vorm van een ‘proof of concept’. Is de toepassing succesvol, dan kan die worden uitgebouwd. Is van succes geen sprake, dan is het zaak snel te stoppen en iets anders proberen. Yellowstar Solutions toonde op een wand van hun stand op ICT & Logistiek de technieken die daarvoor kunnen worden gebruikt: scrum & agile.

Ook leveranciers van hardware spelen in op deze trend. In de boordcomputerwereld zijn steeds meer apparaten te zien die draaien op het Android-platform en die ruimte overlaat voor gebruik van apps van derden. Dat biedt chauffeurs de mogelijkheid om meerdere boordcomputer-apps te gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een app die de temperatuursensor in de trailer uitleest of die de bandenspanning in de gaten houdt. En als ze een parkeerplaats zoeken? Dan klikken se één va de vele truckparking-apps aan, het liefst één waarmee ze meteen plekje kunnen reserveren.

Bedrijven die voorop willen lopen, zullen een strategie moeten opstellen voor deze nieuwe generatie tools. Onderzoeksbureau Gartner spreekt van ‘bimodale’ strategie, oftewel een tweesporenbeleid. Het eerste spoor is gericht op de traditionele IT-systemen die elk bedrijf nodig heeft en weinig aan verandering onderhevig zijn. Behalve ERP-systemen kunnen hiertoe ook warehouse en transport management systemen worden gerekend. Het tweede spoor betreft de ontwikkeling van de al genoemde slimme tools zoals apps en cloudoplossingen. Dat vereist een meer agressieve, creatieve aanpak waarbij fouten maken mag. Als de snelheid er maar in blijft.

Marcel te Lindert - journalist logistiek en supply chain
Afbeelding: ICT & Logistiek

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • 09.11.2016 - 09:50 uur | Ronald Schepers

    Goed artikel en de bimodale benadering is door de huidige Apps platforms mogelijkheden nog actueler.
    Door de bimodale benadering is de IT in staat om sneller dan de business verwacht de juiste ondersteuning te bieden, het wordt een uitdaging voor de supply chain om hier mee om te gaan. Is de business ook wel in staat om met deze snelheid de processen aan te passen?