Het gaat de sector voor de wind, maar personeelstekort wordt nijpend
Personeel & Arbeidsmarkt 19.03.2018 | Branchenieuws

Het gaat de sector voor de wind, maar personeelstekort wordt nijpend

2017 gaat de boeken in als een goed jaar voor de sector transport en logistiek. Bedrijven boekten meer omzet, meer winst en wisten hun financiële positie te versterken. Dat blijkt uit de conjuctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN). 

TLN vroeg bijna 800 leden naar de situatie van hun bedrijf en hun beoordeling van de economie. Daaruit blijkt dat het aantrekken van de economie ook bij bedrijven in de sector heeft geleid tot meer omzet en winst: 84 procent van de bedrijven sloot het jaar af met winst. 70 procent van de ondernemers noemt de financiële positie van hun bedrijf sterk of zeer sterk.

Bedrijven willen uitbreiden

Ook het ondernemersvertrouwen is hoog. De orderportefeuille voor het komende kwartaal is in de afgelopen negen jaar niet zo goed gevuld geweest als in 2018. Dat leidt tot expansieplannen: een recordaantal bedrijven is van plan om dit jaar uit te breiden. Die plannen bestaan vooral uit de aanschaf van materiaal (33 procent) en het aantrekken van meer personeel (45 procent). 

Personeelstekort

Ondernemers maken zich overigens wel zorgen om de krapte op de arbeidsmarkt. 60 procent van de respondenten komt maar moeilijk aan personeel. De effecten van het personeelstekort kunnen groot zijn, waarschuwt TLN. "Een stagnering van de groei van transport en logistiek kan uitstralen naar de rest van de economie. Onvoldoende transportmogelijkheden kunnen hun weerslag hebben op andere delen van de economie, van bouwbedrijven tot supermarkten en van kledingwinkels tot mensen die willen verhuizen." 
Plaats een reactie (0)

Reageren