Heineken en IKEA verduurzamen scheepstransport met biobrandstof

Logistiekprofs op 25 March 2019

Een binnenvaartschip dat volledig vaart op biobrandstof gaat ervoor zorgen dat de biertjes van Heineken in de Rotterdamse haven aankomen.

Het schip op biobrandstof vaart straks vanaf de containerterminal in Alphen aan den Rijn naar de havens in Rotterdam, waarna de containers over de hele wereld verscheept worden. In 2017 voerde de bierbrouwer al een proef uit met schepen die voor 30 procent op biobrandstof voeren, deze volgende stap is een voortzetting van die proef.

Het project met Heineken wordt onder andere gefinancierd vanuit de stimuleringsregeling ‘Schone binnenvaart en duurzame logistiek in Rotterdam’. Met die regel wil de haven ervoor zorgen dat de binnenvaart die naar de haven komt verduurzaamt. GoodFuels is bij het project betrokken als leverancier. Het bedrijf maakt biobrandstof van duurzame afvalstromen voor meerdere bedrijven die hun schepen laten binnenvaren in Rotterdam. Naar eigen zeggen is de brandstof direct inzetbaar en hoeft het niet bewerkt te worden.

IKEA
Ondertussen werkt de leverancier aan meerdere projecten met de Rotterdamse Haven om duurzaamheid te bewerkstelligen. Vorige week werd een zeeschip gebunkerd met stookolie waarin minder CO2 is verwerkt. Voor dit project, waar tot 90 procent minder zwavel uitgestoten wordt, werkt het bedrijf samen met IKEA. Mocht de proef slagen, dan wil de Zweedse meubelgigant alle schepen op deze manier laten vervoeren.

De scheepvaart moet de komende jaren gaan verduurzamen om haar doelen te halen: in 2030 moeten alle schepen wereldwijd 40 procent minder CO2 uitstoten dan in 2008. Diezelfde uitstoot moet gehalveerd zijn in 2050.