Haven Rotterdam wil slimste ter wereld worden met blockchain
22.09.2017 | Branchenieuws

Haven Rotterdam wil slimste ter wereld worden met blockchain

Door blockchain moet de Rotterdamse Haven straks de slimste ter wereld worden. Een speciaal team krijgt de haven als proeftuin om innovaties en oplossingen te testen.

Een digitale transactie doen zonder tussenkomst van derden. Het lijkt zo eenvoudig, maar de techniek die hierachter zit (genaamd blockchain) is revolutionair. Doordat checks and balances worden gedaan door datatechniek, kunnen grote netwerken, ketens en markten vele malen efficiënter met elkaar werken zonder dat er een regulerende partij voor nodig is.

Daar gaat nu ook de gemeente Rotterdam gebruik van maken voor haar haven, een van de grootste ter wereld. Met een lab, Blocklab genaamd, wordt een proeftuin gerealiseerd waar toepassingen en oplossingen ontwikkeld en getest kunnen worden. Een van de eerste zaken die nu getest gaat worden is een toepassing voor voorraadfinanciering in de havenlogistiek, die samen met Exact en ABN Amro ontwikkeld is.

Kennis
Andere voorbeelden van het gebruik van blockchain in de haven zijn het opzetten van een decentraal energienetwerk waarin bedrijven onderling restwarmte verhandelen en stadsbewoners elektriciteit. Om deze techniek later ook bruikbaar te maken voor andere gebieden in de stad, wordt het lab ook gebruikt als kennisbron voor het regionale bedrijfsleven en wordt er met de Hogeschool Rotterdam een curriculum ontwikkeld, om meer kennis te vergaren.

Allard Castelein, President-directeur Havenbedrijf Rotterdam, benoemde tijdens de opening van het centrum vooral de efficiëntie. ‘Ik denk aan de vele toepassingen die blockchain binnen de logistieke ketens mogelijk maakt om goederenstromen efficiënter te organiseren. Deze stap sluit naadloos aan bij onze ‘smartest port’-ambities.’ Rotterdam is overigens niet de enige sector die met de techniek werkt: ook de transport & logistieksector kondigde vorig jaar aan met een groot project te willen starten.

Blocklab is een initiatief van de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam. Zij doen ook de financiering, ondersteund door de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

Plaats een reactie (0)

Reageren