Hardere aanpak van PostNL noodzakelijk

Logistiekprofs op 15 February 2016

De Tweede Kamer vindt dat PostNL harder moet worden aangepakt en dat Minister Asscher en staatssecretaris Wiebes hiervoor verantwoordelijk zijn. Volgens de Tweede Kamer maakt het bedrijf nog te veel misbruik van pakketbezorgers die als schijnzelfstandigen werken. De Inspectie SZW moet beter controleren en ook de belastingdienst moet strenger toezicht houden. Dat is de uitkomst van een debat voorbij politieke partijen hun zorgen uitspraken, meldt NOS.

Veel pakketbezorgers staan geregistreerd als zelfstandige, maar bezorgen eigenlijk alleen voor PostNL. Zij hebben hierdoor minder sociale rechten dan werknemers in loondienst en krijgen ook minder betaald.

Kamerlid Mei Li Vos van de PvdA vindt dat deze praktijken moeten stoppen, liet zij weten tijdens het debat. “Van je werk moet je rond kunnen komen en je moet in Nederland niet structureel zo veel hoeven overwerken dat je je kinderen nauwelijks ziet. Dit is de situatie van veel zelfstandige pakketbezorgers die de facto op stukloon werken.” Vos vindt dat er in veel gevallen niet kan worden gesproken van een zelfstandige. “Als je precies voorgeschreven krijgt hoe je moet werken en wanneer. Dat je een uniform aan moet en in wat voor auto je moet rijden. En die ene opdrachtgever is PostNL.”

Van ’t Wout, woordvoerder van de VVD is het met Vos eens. “De VVD is voor zelfstandig ondernemerschap. Maar juist als je van zelfstandigheid houdt, moet je strijden tegen schijnzelfstandigheid. Iedereen moet zich aan de wet houden. Ook wij hebben te veel signalen gekregen die de wenkbrauwen doen fronsen.”

Tijdens het debat liet ook kamerlid Ultenbelt van de SP zich kritisch uit. Hij vindt onder meer dat minister Asscher niets heeft uitgevoerd, maar wel wil pronken met een harde aanpak. “De minister wil kampioen zijn in het bestrijden van schijnconstructies. En maakt er een speerpunt van tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap. Maar wat zijn de prestaties in eigen land? Bij PostNL lijkt er het afgelopen jaar helemaal niks veranderd.”

Volgens Asscher heeft hij wel degelijk actie ondernomen om de schijnconstructie aan te pakken. Zo zou het bedrijf de pakketbezorgers hebben aangeboden in dienst te treden, maar heeft slechts 10 tot 15 procent deze aanbieding geaccepteerd. Om goed te kunnen optreden, zijn er volgens Asscher betere instrumenten nodig. De Minister en Staatssecretaris Wiebes zijn er inmiddels mee bezig om meer duidelijkheid te scheppen voor zelfstandigen en zo ook het probleem bij PostNL op te lossen. Wiebes: “PostNL werkt met de VAR (Verklaring Arbeids Relaties). En verder zijn er geen aanvullende afspraken. Wat wel en niet mag is niet zo helder. Vandaar dat er nu vanaf 1 mei modelcontracten komen in plaats van de VAR.”

Redactie LogistiekProfs


Blijf altijd op de hoogte

Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.