H&M zet supply chain open voor concurrentie

Logistiekprofs op 9 maart 2020 | 2 minuten leestijd

Fashionretailer H&M zet haar supply chain open voor andere kledingmerken. Kleinere merken mogen gebruik maken van alle onderdelen in de H&M-toevoerketen, van productontwikkeling tot logistiek. “We zijn niet bang om onze supply chain open te stellen.” 

Het initiatief dat H&M lanceert heet Treadler, zo schrijft zakenkrant Financial Times. In eerste instantie betreft het een pilot, waaraan grote en middelgrote merken meedoen. De retailer noemt nog geen merken bij naam, maar zegt veel interesse vanuit de markt te hebben ontvangen.

Duurzame supply chain

Treadler is het eerste grote project onder leiding van Helena Helmersson, sinds een week CEO bij H&M, maar daarvoor jarenlang manager duurzaamheid. Volgens Helmersson is het geen geheim dat H&M onderdeel uitmaakt van een sector die commercieel succesvol is, maar niet duurzaam genoeg. “Om onze industrie toekomstbestendig te maken, hebben we ons de afgelopen jaren gericht op het transformeren en verbeteren van onze supply chain. We denken dat het resultaat van onze inspanningen ook voor anderen waardevol kan zijn”, aldus Helmersson. 

H&M is zelf vaak het middelpunt van kritiek wanneer het duurzaamheid betreft. De kledingketen produceert fast fashion tegen lage prijzen, wat leidt tot beschuldigingen van overconsumptie. De retailer streeft er echter naar om in 2030 klimaatneutraal te opereren, waarbij gebruikt wordt van hernieuwbare energie en gerecyclede materialen. “De vraag naar betaalbare mode zal toenemen. Wij geloven dat het beter is dat het wordt geproduceerd in een duurzame supply chain dan een minder duurzame. Maar het lost het probleem van overconsumptie niet op”, aldus H&M bij de aankondiging van Treadler. 

Minder risico door leveranciersnetwerk

Met de nieuwe dienst verwacht H&M andere merken ook te kunnen helpen bij het opzetten van een breed leveranciersnetwerk, zodat gebeurtenissen als handelsoorlogen of het coronavirus een minder grote impact op hun supply chain hebben. 

Gerelateerde artikelen