Grote food hub voor Rotterdamse Haven

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

Rotterdam bouwt een grote food hub bij de ingang van de Maasvlakte. Het bedrijventerrein van zestig hectare wordt speciaal ingericht om bedrijven in agrofood te faciliteren.

De Rotterdam Food Hub wordt gebouwd aan het Calandkanaal, bij de ingang van de Maasvlakte. Agrofood is een groeimarkt vanwege de bevolkingstoename en welvaartsgroei. In 2017 werd er in Nederland voor bijna 92 miljard euro verhandeld. In de Rotterdamse haven vindt jaarlijks 16 miljoen ton aan overslag plaats. 

Snelheid cruciaal

“We willen de groei van onze klanten in agrofood graag verder accommoderen”, zegt Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van het Havenbedrijf Rotterdam. “De Rotterdam Food Hub biedt daarvoor de kans bij uitstek: niet alleen liggen de grote deepsea containerterminals op de Maasvlakte op een steenworp afstand, maar de Rotterdam Food Hub krijgt zelf ook de beschikking over meerdere ligplaatsen voor zeeschepen die speciaal zijn ingericht voor gekoelde lading.” 

Op het terrein komen ligplaatsen voor binnenvaartschepen en de warehouses zijn direct aan de kades gesitueerd. Daardoor kan gekoelde en bevroren lading snel opgeslagen, bewerkt of getransporteerd worden. Hoogsteden: “In agrofood werken we met bederfelijke waar en is snelheid dus cruciaal.”

Gesprekken met geïnteresseerden

Van de zestig hectare is circa 45 hectare beschikbaar voor uitgifte aan bedrijven. Volgens het Havenbedrijf lopen er over 35 hectare al gesprekken met geïnteresseerden. De eerste bouwwerkzaamheden starten in juni. Eind 2020 wordt het terrein opgeleverd. 

Gerelateerde artikelen