Groothandels open voor consumenten om supermarkten te ontzien
Coronacrisis 20.03.2020 | Branchenieuws

Groothandels open voor consumenten om supermarkten te ontzien

Groothandels als Makro en Sligro openen sinds donderdag hun deuren voor consumenten. De tijdelijke maatregel moet ervoor zorgen dat supermarkten worden ontlast, en de voorraden van groothandels beter worden benut. 

Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekendgemaakt. Zo'n honderd vestigingen zijn nu geopend voor consumenten. De groothandels zijn normaliter alleen toegankelijk voor ondernemers met een KVK-inschrijving. Nu dus ook voor consumenten, die sinds de coronacrisis flink inslaan bij supermarkten. In een week tijd werd er voor bijna 1 miljard euro aan zeep, toiletpapier, vers en houdbaar eten door supermarkten verkocht. 

"Dit is een maatregel die we kunnen nemen om de druk te verlichten", zegt Wilco Jansen van Sligro tegen RTL Z. "Het is ook raar als je enerzijds tekorten hebt in het land en anderzijds enorme voorraden." woordvoerder Wilco Jansen van Sligro

Impuls omzet groothandels

De maatregel is eveneens gunstig voor de groothandels, die hun omzetten zien kelderen door de coronacrisis. De omzet van Sligro uit horeca-bezorgingen daalde de afgelopen dagen met 75 procent. "Voor Sligro als horecagroothandel ligt de boel nu zo goed als stil. Wat je op deze manier verkoopt, levert je toch weer omzet op." 

'Hef restricties op'

Het CBL deed eerder deze week al een oproep aan het kabinet om supermarkten ruim baan te geven bij het bevoorraden van hun winkels. De vijftig distributiecentra van supermarkten zouden op volle toeren draaien om de schappen gevuld te krijgen. "Supermarkten zijn op zoek naar manieren om snel op te kunnen schalen", schreef de supermarkt  Hef de restricties op omtrent rij -, winkel- en venstertijden. Sta nachtlevering toe. Geef ontheffing van lokale voertuigrestricties. Organiseer een flexibele inzet van extra personeel door tijdelijk de WAB-regeling uit te zonderen voor de levensmiddelendistributie. Deze bijzondere tijd vraagt om tijdelijke maatwerkoplossingen die ervoor zorgen dat de distributie beter kan inspringen op het huidige koopgedrag van Nederland."

Afbeelding: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren