16.10.2015 | Branchenieuws

Groot tekort vrachtwagenchauffeurs in Groot Brittannië

Logistieke problemen in Groot-Brittannië. Online retailers krijgen in de nabije toekomst grote moeilijkheden met het op tijd bezorgen van pakketten omdat er een tekort is aan vrachtwagenchauffeurs. 

De huidige chauffeurs zouden de grote werkdruk niet aankunnen. Consumenten moeten daardoor soms veel langer op hun werk moeten wachten dan is afgesproken. Vooral kleine artikelen zullen later worden bezorgd en de kosten zullen in de toekomst hoger uitvallen.

Noodklok geluid
De Freight Transport Association, de belangenbehartigers van Britse logistieke bedrijven, luidde hierdoor de noodklok. Volgens cijfers van de organisatie heeft de huidige e-commerce branche in Groot-Brittannië meer dan 60 duizend extra chauffeurs nodig. Deze aantallen kunnen momenteel bij lange na niet worden gehaald. Jaarlijks komen er slechts 20 duizend chauffeurs bij. Het tekort loopt per jaar met 40 duizend chauffeurs op en zal de huidige groei van de e-commerce branche in problemen brengen, aldus het tijdschrift Retail Week.

Kosten te hoog
Een van de reden waarom nieuwe aanmeldingen uitblijven zijn de hoge kosten voor een vergunning. Nieuwe chauffeurs die het beroep willen uitoefenen moeten tot 5.000 Pond betalen. Daarnaast is meer dan helft van de chauffeurs boven de 50 jaar. Zij gaan over enkele jaren met pensioen, terwijl het aantal jonge beroepsrijders gering is. Slechts vijf procent is jonger dan 25 jaar. Hierdoor zal het probleem over een paar jaar nog groter worden.

Overheid moet ingrijpen
Verschillende logistieke bedrijven hebben de overheid verzocht in te grijpen door middel van trainingsprogramma’s om op die manier nieuwe chauffeurs op te leiden en te werven.

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren