12.12.2014 | Branchenieuws

Groen licht voor zeesluis IJmuiden

De nieuwe zeesluis in IJmuiden wordt versneld aangelegd. Dat is vandaag door het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam beslist. De sluis maakt het voor grote, moderne zeeschepen mogelijk om hartje Amsterdam te bereiken. De aanleg start in 2016. In oktober 2013 moet de sluis klaar zijn voor gebruik.

De aanleg van de nieuwe zeesluis is nodig omdat de nieuwe generatie schepen de Amsterdamse haven momenteel niet kan bereiken. Rederijen kiezen vanwege kostenefficiency voor meer volume per schip. Hierdoor worden schepen steeds groter en zwaarder. Daarom moet de oude Noordersluis uit 1929 worden vervangen. De nieuwe zeesluis bij IJmuiden wordt 500 meter lang, minimaal 65 meter breed en 18 meter diep. De wachttijden voor de sluis zijn korter, omdat de toegang onafhankelijk wordt van getijden. De achterliggende havens in Velsen, Beverwijk, Zaanstad en Amsterdam worden daarmee 24 uur per dag bereikbaar.

De nieuwe zeesluis wordt gefinancierd door Rijk, provincie en de gemeente Amsterdam. Voor het project wordt ruim 750 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Redactie LogistiekProfs 

 

Plaats een reactie (0)

Reageren