Groen licht voor overname Vanderlande door Toyota

Logistiekprofs op 8 May 2017

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de overname van het Brabantse Van der Lande door Toyota Industries. Volgens de commissie treden er geen concurrentieproblemen op bij de overname.  

Dat meldt het ANP. Vanderlande, producent van logistieke transportsystemen, werd in maart door Toyota Industries ingelijfd. Met de overname wil het Japanse Toyota de markt voor distributie van goederen betreden. Een strategische zet, gezien de populariteit van e-commerce en de bijbehorende vraag naar e-fulfilment oplossingen.

In maart liet financieel directeur Herman Molenaar al weten dat Vanderlande als zelfstandige divisie vanuit Veghel blijft opereren. De 4.500 mensen die bij Vanderlande werken, zouden hun baan behouden. Molenaar in het NOS Journaal: “Toyota koopt ons, omdat onze markt groeit. Afgelopen jaar hebben we zevenhonderd mensen aangenomen. We verwachten komend jaar weer minimaal vijfhonderd mensen aan te nemen.” 

Met de overname is 1,2 miljard euro gemoeid. NPM Capital is nog steeds grootaandeelhouder van Vanderlande, dat jaarlijks een omzet van een miljard euro boekt. Toyota Industries, marktleider in vorkheftrucks, noteerde vorig jaar een omzet van bijna 17 miljard euro. Het Japanse bedrijf heeft wereldwijd meer dan 51 duizend werknemers in dienst. 

Redactie LogistiekProfs