Groei logistiek vastgoed zorgt voor ‘verdozing Nederlandse landschap’

Logistiekprofs op 22 mei 2018 | 3 minuten leestijd

Het Nederlandse landschap ‘verdoost’ door de razendsnelle opkomst van bedrijventerreinen, volgebouwd met XXL-distributiecentra. Dat zegt landschapsarchitect Adriaan Geuze in de Volkskrant. “Gemeenten zijn volkomen blind, behekst, betoverd door het hebben van nieuwe bedrijventerreinen.”

De markt voor logistiek vastgoed verbrak in 2017 alle records. Nooit eerder werd zo veel logistieke ruimte in gebruik genomen: drie miljoen vierkante meter. Vooral XXL-distributiecentra met een minimale omvang van 40 duizend vierkante meter zijn in trek. 

Noodzaak tot planning

Die opkomst van deze ‘grote grijze dozen’ heeft een keerzijde, stelt landschapsarchitect Geuze in de Volkskrant. Hij stelt dat er noodzaak tot planning is, om de bereikbaarheid van Nederland op peil te houden. “Nederland is voor Europa het distributieland bij uitstek. 80 procent van wat hier in de haven of Schiphol binnenkomt, gaat verder. We werken hard, we organiseren het slim en geven bedrijven die zich hier vestigen een belastingvoordeel. Maar je kunt niet onbeperkt je polders vol bouwen met dozen zonder snelwegen aan te passen. Gemeenten zijn volkomen blind, behekst, betoverd door het hebben van nieuwe bedrijventerreinen.” 

Volgens Geuze zijn logistieke hotspots als Tilburg, Eindhoven en Zuid-Holland inmiddels bijna onbereikbaar. Aan de rijksoverheid de taak om te overwegen of dit echt de beste locaties zijn voor nieuwbouw. En, moeten er wel distributiecentra gebouwd worden op de beste landbouwgronden? “De rijksoverheid moet de regie nemen en het niet op zijn beloop laten. Dat is het noodlot van Nederland, er worden geen keuzes gemaakt, we zien wel. En zo verdoost het landschap.”

‘We zijn vol aan het raken’

René Buck van Buck Consultants International deelt de visie van Geuze. Tegenover de krant zegt hij: “Het zijn zulke grote distributiecentra, die nu overal in het land opduiken. Dat is ongekend voor een land als Nederland, en het levert problemen op voor de ruimte en de arbeidsmarkt in sommige regio’s. We zijn vol aan het raken.”

Verschuiving logistieke hotspots

Remco Buurman van Nederland Distributieland erkent dat er sprake is van krapte, maar denkt dat Nederland nog steeds ruimte biedt voor groei. Buurman constateert een verschuiving van distributiecentra, naar zogenoemde secundaire hotspots. “Ik zie nu op andere plekken in het land, zoals in Twente en de regio Arnhem en Nijmegen clusters van megadistributiecentra ontstaan. Dat wordt de uitdaging de komende jaren, hoe we efficiënt met de ruimte kunnen omgaan.” 

Gerelateerde artikelen