‘Grenscontroles kosten transportbranche 600 miljoen euro’
27.01.2016 | Branchenieuws

‘Grenscontroles kosten transportbranche 600 miljoen euro’

Herinvoering van grenscontroles betekent een dure grap voor de transportsector in Europa. Volgens TLN-voorzitter Arthur van Dijk kost dit de sector 600 tot 700 miljoen euro per jaar, uitgaande van een uur oponthoud aan de grens. 

In de Telegraaf stelt Van Dijk dat de situatie rondom vluchtelingen de transportsector enorm veel schade berokkent. TLN zou hebben laten uitrekenen wat het Nederlandse transporteurs zou kosten als ze één uur aan de grens moeten wachten. Dat bedrag zou uitkomen op 600 tot 700 euro per jaar. 

'Niet in te schatten' 
Toch denkt niet iedereen hier hetzelfde over. In hetzelfde artikel stelt Guntram Wolff, directeur denktank Breugel, dat het onmogelijk is om in nauwkeurig in te schatten hoeveel het gaat kosten. Wel stelt hij dat het vooral in het geval van Duitsland aanzienlijke invloed zou hebben als er grenscontroles worden ingevoerd. “Herinvoering van grenscontroles, lange wachttijden, rijen vrachtwagens voor de grens, het is geen prettig vooruitzicht voor het net herstellende Europa”, aldus Wolff. 

Duitse hoogleraar Mathias Lücke, werkzaam bij het Institut für Weltwirtschaft, denkt juist dat de kosten ‘beperkt’ zullen zijn, zolang de interne Europese markt blijft bestaan. 

Mini-Schengen
De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse zaken bespraken in Amsterdam hoe de toestroom van vluchtelingen aan de Europese buitengrenzen onder controle kan worden gehouden. Politici vrezen dat het vrije verkeer van Schengen niet houdbaar is. Er wordt door sommigen dan ook gesproken over een Mini-Schengen, waarin Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk zitten.

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Plaats een reactie (0)

Reageren