Goederenvervoer opnieuw in de lift door economische groei

Logistiekprofs op 14 februari 2018 | 2 minuten leestijd

Na een positief 2017 voor het goederenvervoer wordt ook voor 2018 een groei voorspeld. Onderzoeksbureau raamt de groei voor dit jaar op 3,3 procent. 

Panteia verwacht dat Nederland in 2018 te maken krijgt met brede economische groei bij bedrijven en huishoudens, meer wereldhandel en overheidsbestedingen. Dat leidt tot een stijging van 3,8 procent in het wegvervoer. Voor de binnenvaart (2,3 procent) en het spoorvervoer (2,8 procent) wordt een minder sterke groei verwacht. Door de positieve vooruitzichten op korte termijn wordt er voor alle modaliteiten meer groei verwacht ten opzichte van 2017.

Wegvervoer: personeelstekort door groei

Voor 2018 zijn de vooruitzichten voor het wegvervoer gunstig. Er komt (vooralsnog) geen kilometerheffing, waardoor het beroepsgoederenvervoer geen stijging in belasting zal zien. Er wordt vooral een stijging verwacht in het vervoer van bouwmaterialen, chemische producten en containers. Hogere vraag naar vervoer zorgt voor meer werkgelegenheid in de sector, waardoor er een personeelstekort optreedt. 

Kansen voor binnenvaart

Panteia raamt de groei van de binnenvaart in 2018 op 2,3 procent. De algemene verwachtingen in de bouwsector zijn goed, waardoor er een bovengemiddelde groei van vervoer van bouwmaterialen zal optreden. In 2017 hadden de haventerminals in Rotterdam en Antwerpen te maken met congestie bij de overslag van containers. In 2018 zullen deze effecten minder sterk zijn en wordt er een flinke groei in het binnenvaartvervoer van containers voorspeld. Door het tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft de binnenvaart kans om meer vervoerscapaciteit te bieden.

Volumeontwikkeling spoorvervoer is gematigd

De verwachting voor 2018 is dat het vervoerde volume per spoor zal toenemen met 2,8 procent. Per deelgroep zijn er wel verschillen, zo wordt een daling in het vervoer van deelgroep kolen verwacht.


Gerelateerde artikelen