​Genomineerden Logistica Award bekend

Logistiekprofs op 3 september 2015 | 3 minuten leestijd

Inther, Neopost en RAVAS zijn nog in de race voor de Logistica Award. Zij kunnen tijdens Logistica op 10 november worden verkozen tot de meest innovatieve, logistieke oplossing van 2015.  

In totaal dongen er 12 partijen mee naar de Logistica Award, waarvan er nu drie doorgaan naar de volgende ronde. Dat zijn minder inzendingen dan tijdens de vorige editie in 2012, toen er nog 18 innovaties meededen. “We hebben uit de inzendingen 6 halve finalisten geselecteerd, waaruit uiteindelijk 3 finalisten werden gekozen”, aldus juryvoorzitter René de Koster tijdens de bekendmaking van de genomineerden. 

De genomineerden presenteerden tijdens de bekendmaking hun innovatie
aan de aanwezige pers.

Inther
Inther Logistics Engineering doet mee met de innovatie ADA: Automated Document Applicator. Dit is een oplossing voor het automatisch aanbrengen van de pakbon en de vervoersdocumenten, aan de buitenkant van het pakket. Deze documenten worden vooralsnog vaak in het pakket meegezonden, maar in veel gevallen is het verplicht om deze documenten aan de buitenkant zichtbaar te hebben. “Dit is een oplossing voor een groter wordend probleem”, aldus De Koster. “In veel landen wil de douane de documenten aan de buitenkant hebben.” 
Download hier de brochure voor meer informatie over de ADA.

Neopost
Neopost ontwikkelde de CVP-500. “Ook dit apparaat biedt een oplossing voor een probleem”, zegt De Koster. De CVP-500 verpakt namelijk volautomatisch in een minimale doos die volume, karton en opvulmateriaal bespaart. Veel vervoersbedrijven, met name in de Verenigde Staten, hebben namelijk besloten dat de tarieven voor verzending worden berekend op basis van het volume van eenpakket. De CVP-500 minimaliseert dat volume. “Dit is een snel product, waarmee grote besparingen denkbaar zijn. Nadeel is dat het een duur product is, maar dat verdien je terug op materiaal en personeel”, zegt De Koster. 

RAVAS
De innovatie van RAVAS lijkt op het eerste gezicht een stuk eenvoudiger dan de andere genomineerden. Het bedrijf kwam met de tripe-scale forks op de verzameltruck. Dit is een mobiel weegsysteem voor sort-while pick verzamelen, met tot 3 gekoppelde weegschalen in de vorken. Dergelijke producten bestaan eigenlijk al, maar waren nog niet voorzien van meerdere weegschalen. “Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat is het niet”, aldus de Koster. “Het is namelijk lastig om het gewicht op de verschillende vorken exact te splitsen.” Volgens de juryvoorzitter is de terugverdientijd van dit product erg kort. “Het is een goedkoop product, dat zich binnen 6 maanden terugverdient.” 

Beoordelingscriteria 
De genomineerden worden door de vakjury beoordeeld op de toepassingswaarde, de mate van innovatie, het economisch belang, de kosteneffectiviteit de creativiteit, het ICT gebruik en de Nederlandse inbreng. Naast de vakprijs wordt er tevens een publieksprijs uitgereikt. Bezoekers kunnen hun stem uitbrengen op de nominatie van hun keuze op de website of tijdens hun registratie voor beursbezoek. De inzending met de meeste stemmen wint de Publieksprijs.

Redactie LogistiekProfs