Genomineerden LMvhJ in de ring tijdens ICT & Logistiek

Logistiekprofs op 3 november 2016 | 5 minuten leestijd

De vijf genomineerden van Logistiek Manager van het Jaar zijn op de eerste dag van ICT & Logistiek de strijd met elkaar aangegaan. In een zelfgemaakte vlog lichtten de kandidaten, nog ietwat onwennig met deze relatief nieuwe mediavorm, hun bedrijf en werkzaamheden toe. Daarna volgden pitches van 2 minuten, waarin de genomineerden mochten vertellen waarom juist zij echte game changers zijn.

Net als vorig jaar staat ook tijdens deze editie het thema ‘Game changers in de logistiek’ centraal. Wie weet de logistiek niet als kostenpost maar juist als unique selling point in te zetten? De jury bestaat uit een andere samenstelling dan de vorige editie. René de Koster heeft Theo Heemskerk overgenomen als juryvoorzitter. De rest van de jury wordt gevormd door Cosmas Hoefnagels (CLX Logistics Europe), Myrte Marechal (NS) en oud-winnaars LMvhJ Raymond Cools en Duco Buijze.

Mark Bär, logistiek manager bij Stamhuis, specialist in winkelverbouwingen. Bij Stamhuis zijn ze in staat om een winkel binnen een week volledig te verbouwen. Vanuit het centrale warehouse in Utrecht levert Stamhuis de hele winkelinventaris uit. In het magazijn worden goederen al voorbereid en verdeeld over verschillende transporten. Door artikelen precies op het juiste moment op de locatie af te leveren, kan de winkel binnen zeer korte tijd worden ingericht. Volgens Bär maken ze bij Stamhuis geen gebruik van moeilijke systemen. “Het is echt mensenwerk. Ik kies niet altijd voor de meest logische oplossing, maar kijk naar wat in het hele proces het meest efficiënt is. Als je je bedenkt dat de winkel 12 uur daarvoor nog helemaal leeg was, mag je best trots zijn op jezelf. Na een geslaagd project hoeven we geen computersysteem te bedanken, maar onszelf.”

Daarna betreedt een oude bekende het podium: Arthur Böhmer, logistiek manager bij Xenos. Böhmer deed in 2008 al mee met de verkiezing, maar ging toen niet met de titel naar huis. Böhmer werd dit jaar nog een keer genomineerd door het compleet nieuwe logistieke systeem dat hij bij Xenos opzette. Dat was nodig, omdat Xenos in 14 jaar tijd van negentig naar 280 filialen uitbreidde. Böhmer is trots op de manier waarop de beste material handlings systemen, zoals een hoogbouwopslagsysteem, uitpakstations en een shuttlesysteem, op een slimme manier in elkaar overlopen.

Marc van het Bolscher werkt pas sinds een jaar als global supply chain manager bij Tanatex Chemicals en heeft sindsdien een flinke cultuurverandering doorgevoerd. Zo introduceerde hij Lean six sigma en S&OP, niet alleen in de Nederlandse vestigingen, maar ook in Thailand en China. “Voorheen was er geen communicatie tussen Sales en Operations. We hebben mensen daar intensief op moeten trainen.” Volgens Van het Bolscher overlegt sales nu voorafgaand aan een verkoop met operations of iets mogelijk is. “Ze slaan niet meer met de vuist op tafel.” De cultuurverandering is nu al in de resultaten van Tanatex Chemicals terug te zien. “ Onze servicegraad is gestegen van 86 procent in januari naar 97 procent. De beschikbaarheid van onze producten bij ordering is steeg met 12 procent tot gemiddeld 97 procent.”

Arie van der Tempel is sinds 2,5 jaar actief als logistiek manager bij ‎Europet Bernina International. Daar startte hij vanuit een slechte financiële situatie een project om het warehouseproces efficiënter te maken. De procesoptimalisatie zorgt ervoor dat goederen zo optimaal mogelijk ingeslagen, verplaatst, gepickt, verpakt en verzonden worden. Tijdens het picken worden producten verpakt en ziet de picker al waar het artikel in de doos en op de pallet geplaatst moet worden. De totale logistieke kosten zijn mede hierdoor met 12,5 procent gedaald. En de lonen konden worden verhoogd, omdat de omzet per medewerkers toenam. “Bijzonder aan dit systeem, ontwikkeld samen met een WMS partij en een stapelsoftwarebedrijf, is dat het voor iedereen toepasbaar is. De Return On Investment is bovendien maar 6 tot 12 maanden.”

Bouk Zelissen startte twee jaar geleden als logistiek manager bij ThyssenKrupp Accessibility met de invoering van Lean. Sindsdien zijn processen gestandaardiseerd en is de cultuur veranderd van ‘brandjes blussen’ naar ‘problemen oplossen’. “Voorheen hadden we ieder jaar veel voorraadsverschillen. Door fouten te analyseren en ze open met elkaar te bespreken, kunnen we de kern van problemen aanpakken.” In twee jaar tijd verhoogde Zelissen de servicegraad van spare parts leveringen van 90 naar 97 procent. Daarnaast is de Costs of poor Quality van logistiek fors gedaald.

Ook de Jong Logistiek Talenten (JLT) kregen de kans om zichzelf voor te stellen aan het aanwezig publiek. Genomineerden in deze categorie zijn: Ardo Groeneveld (Nedcargo), Luc de Jong (CEVA Logistics), Anneloes van Klaveren (Dijco Internationaal Transport), Jan Minnee (Retourplaza.nl) en Fleur Straathof (Vanderlande).

In beide categorieën gaan slechts drie kandidaten door naar de finale. Op 30 maart 2017 mogen deze finalisten op het podium in de Jaarbeurs vertellen waarom zij Logistiek Manager en Logistiek Talent van het jaar moeten worden. 

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Logistiek Manager van het Jaar