Gebrek aan afstand en controle in distributiecentra supermarkten

Logistiekprofs op 15 mei 2020 | 3 minuten leestijd

Er wordt onvoldoende afstand gehouden in distributiecentra van supermarkten als Albert Heijn en Jumbo. Ondertussen blijft controle van de instanties uit; geen enkele instantie lijkt zich verantwoordelijk te voelen voor handhaving van de coronamaatregelen in distributiecentra. 

Dat blijkt uit onderzoek van platform Investico in samenwerking met De Groene Amsterdammer en radioprogramma Argos. Voor het onderzoek werd met dertig werknemers van online distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo gesproken. Zij leverden ook foto- en filmmateriaal uit de dc’s aan. 

Te druk om afstand te houden

In die centra zijn wel veiligheidsvoorschriften van kracht, maar die worden in de praktijk lang niet altijd nageleefd. Door de toegenomen drukte is afstand houden ‘onmogelijk’, aldus de medewerkers. “Op de plek waar wij orders verzamelen rennen dertig mensen constant langs elkaar. De hygiëneregels worden niet nageleefd. Over het algemeen werken we alsof er niets aan de hand is”, zegt een medewerker van Albert Heijn Online in De Meern.

Bij het e-dc van Albert Heijn in Rotterdam werd daarom een petitie opgesteld, ondertekend door 181 medewerkers. Ze verzochten de supermarktketen om geen nieuwe logistiek medewerkers aan te nemen. Er zouden al teveel mensen in een shift werken. 

Albert Heijn trok toch extra medewerkers aan. In een reactie op het onderzoek zegt de supermarktketen dat het absoluut mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Ook Jumbo zegt alle nodige maatregelen te hebben getroffen. Op basis van het aangeleverde filmmateriaal zegt viroloog Bert Niesters (UMC Groningen) echter dat een uitbraak in de centra slechts een ‘kwestie van tijd’ is.

Arbeidsmigranten dicht op elkaar in huisvesting

Omdat het personeel grotendeels uit arbeidsmigranten bestaat, is de situatie extra precair. Twee derde van de arbeidsmigranten uit landen als Polen, Slowakije en Spanje woont in huisvesting verzorgd door het uitzendbureau. Zij slapen doorgaans met meerdere mensen op een kamer. Wie gezondheidsklachten heeft dient thuis te blijven. Omdat deze personeelsleden echter vrezen om hun baan en daarmee huisvesting te verliezen, worden griepverschijnselen met paracetamol onderdrukt. “Veel hebben gezondheidsproblemen, zijn verkouden, hebben een loopneus et cetera”, zeggen medewerkers van Jumbo in Den Bosch. In een reactie daarop stelt Jumbo dat mensen die ziek zijn moeten thuisblijven, maar medewerkers met ‘milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus of lichte hoest’ kunnen gewoon naar hun werk komen.

Amper controles op de magazijnvloer

Controles in de distributiecentra blijven ondertussen uit. Het onderzoek toont aan dat de controlerende instanties voornamelijk naar elkaar wijzen. De Inspectie SZW doet bij klachten telefonisch navraag. De instantie is naar eigen zeggen niet verantwoordelijk voor toezicht op coronamaatregelen. Wanneer er ongezonde en onveilige situaties ontstaan door het risico op besmetting met corona, treedt ze wel op. 

Handhaving blijft volgens de Inspectie SZW vooral een taak van gemeenten en politie. De politie controleert slechts tot aan de voordeur en veel gemeenten blijken niet op de hoogte van hun verantwoordelijkheid. Uit navraag bij twintig gemeenten, blijkt dat alleen Zaandam en Waalwijk controles uitvoeren bij de distributiecentra. 

Afbeelding: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen