02.11.2015 | Branchenieuws

FWI: sterke stijging ladingdiefstallen

Het is zorgwekkend te noemen: het aantal diefstallen van ladingen uit vrachtwagens. Dit aantal is in een jaar tijd bijna verdubbeld, blijkt uit cijfers van Freight Watch International, de marktleider in het beveiligen van logistieke processen. In Nederland werden in het afgelopen kwartaal 53 incidenten geteld, wat betekent dat Nederland een geliefd land is voor ladingdieven. Duitsland is het meest populair bij de criminelen. Onze Oosterburen telden 98 incidenten. In Duitsland wordt jaarlijks voor ongeveer 1,5 miljard euro aan vrachtwagenladingen gejat.

Populair
Vooral dure elektronica, kleding enetenswaren zijn populair. Een tendens bij de diefstallen is dat de daders steeds agressiever en planmatiger te werk gaan. De dieven infiltreren zich steeds meer in logistieke processen en slaan dan hun slag. Naast deze planmatige manier van werken blijft ook het stelen van aanhangers en het kapot snijden van het zeil van de vrachtwagen populaire tactieken.

Stijging of toch daling?
Opvallend is dat de door Freight Watch International gepubliceerde cijfers sterk afwijken van de cijfers die kort geleden door het ministerie van Veiligheid en Justitie werden gepubliceerd. Volgens het ministerie was er juist sprake van een daling van ruim 60 procent in de eerste helft van het jaar in vergelijking met de eerste maanden van 2014. Het verschil in cijfers komt door de manier van meten. De Europese autoriteiten, waarmee FWI samenwerkt, meten alleen de grote diefstallen in tegenstelling tot de Nederlandse politie die alle incidenten, groot en klein, meeneemt in de telling en zodoende op een hoger absoluut aantal uitkomt, maar wel een procentuele daling constateert.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren