Franse Plug-and-Carry conveyors veroveren de Benelux

Logistiekprofs op 10 juli 2018 | 5 minuten leestijd

Conveyor-systemen zijn statisch en star, maar niet als het aan Boa Concept ligt. Deze Franse specialist heeft een modulair en flexibel conveyor-systeem ontwikkeld dat eenvoudig aangepast, uitgebreid of verhuisd kan worden. Plug-and-Carry, noemt Boa Concept dat. De voordelen voor gebruikers: flexibiliteit en schaalbaarheid. Dus ook ideaal voor e-commerce-bedrijven die naar mechanisatie hunkeren. 

Conveyorsystemen zijn lastig te wijzigen of te verplaatsen. Voor twee Franse specialisten was dat de reden om zes jaar geleden te starten met een nieuw bedrijf: Boa Concept. “Stel dat een bedrijf moet verhuizen omdat het bestaande warehouse te klein is geworden. Demonteren van het bestaande conveyorsysteem en het installeren en opnieuw programmeren daarvan in het nieuwe warehouse is financieel-economisch gezien niet interessant. Het is vaak goedkoper om een compleet nieuw systeem te installeren”, vertelt Michel Urban, business manager Benelux bij Boa Concept.

De oorzaak is de wijze waarop conveyor-systemen worden aangestuurd. Normaal gesproken gebeurt dat middels PLC-besturing, waarbij de functie van elke module steeds weer opnieuw moet worden geprogrammeerd. Vaak zijn per module twee kabels nodig voor de verbinding met de PLC, wat tot een spaghetti van kabels leidt. Urban: “Neem een warehouse dat met vier vervoerders werkt en dat daarvoor een conveyorsysteem met vier uitgangen heeft. Als het warehouse een extra vervoerder wil inschakelen en wil uitbreiden met een vijfde uitgang, moet bij meeste gevallen het hele conveyorsysteem opnieuw worden geprogrammeerd.”

PLC-vrije conveyors

Boa Concept heeft een concept ontwikkeld waarbij een centraal besturingssysteem op basis van PLC-technologie niet nodig is. Centraal in dit concept staan de conveyor-modules van Boa, die stuk voor stuk zijn uitgerust met alle benodigde sensoren en actuatoren die zijn verbonden met een gëintegreerde printplaat (PCB). Als twee modules via een ethernetkabel met elkaar en de Plug-and-Carry applicatie worden verbonden, kunnen ze onderling met elkaar communiceren. “Elke keer als we een nieuwe module inpluggen, is dat direct zichtbaar op het scherm van onze applicatie. Die applicatie herkent automatisch de configuratie, zodat programmeren niet meer nodig is”, vertelt Urban.

Het Plug-and-Carry concept maakt het mogelijk om op een andere manier naar conveyor-projecten te kijken. Een warehouse dat wil mechaniseren, kan bijvoorbeeld alvast een deel van het nieuwe conveyor-systeem in gebruik nemen terwijl de resterende modules nog moeten worden geplaatst. “Sowieso hebben wij minder manuren nodig om een conveyorsysteem te installeren. Ook het testen van systemen pakken wij anders aan. Wij kunnen aan het eind van een montagedag meteen testen of alle geplaatste modules van die dag correct functioneren. Als het hele systeem staat, is dan alleen nog een stresstest nodig”, stelt Urban.

Meer flexibiliteit

Gebruikers profiteren van meer flexibiliteit. Hebben ze een tijdelijke installatie nodig voor een eenmalige actie? Geen probleem voor de conveyors van Boa Concept. Het plaatsen van de modules in de juiste configuratie is voldoende, programmeren is niet meer nodig. Als de conveyor niet meer nodig is, kunnen de modules voor andere doeleinden worden gebruikt. “Wij bieden sinds kort zelfs de mogelijkheid om complete conveyorsystemen te huren. Conveyor-as-a-Service noemen wij dat, waarmee wij starten in Frankrijk.

Behalve flexibiliteit biedt het concept ook schaalbaarheid. In deze snel veranderende wereld is het lastig om vier, vijf of zes jaar vooruit te kijken. “Een conventioneel conveyor-systeem met PLC-besturing wil je echt niet elke twee jaar aanpassen of uitbreiden. Met ons Plug-and-Carry systeem wordt dat een stuk gemakkelijker. Gebruikers hoeven zich alleen te focussen op hun huidige behoefte. Als ze over een paar jaar meer conveyor-capaciteit nodig hebben, kunnen ze het systeem eenvoudig uitbreiden. Dat maakt voor het midden- en kleinbedrijf, denk bijvoorbeeld aan webshops, de drempel om te starten met mechanisatie een stuk lager”, denkt Urban.

In de Benelux

Boa Concept biedt conveyors in twee uitvoeringen: een zware uitvoering voor pallets tot duizend kilogram en een lichte uitvoering voor dozen, bakken en trays. Het Franse bedrijf produceert niet alleen conveyors, maar treedt ook zelf op als system integrator. Dat stelt Boa Concept in staat complete systemen inclusief barcodescanners, foliewikkelmachines, labelapplicators en andere apparatuur op te leveren.

In Frankrijk heeft Boa Concept in zes jaar tijd al een indrukwekkend klantenbestand opgebouwd bij webshops, logistiek dienstverleners en distributiebedrijven. Denk aan bedrijven als Auchan en ID Logistics. Sinds een jaar is het Franse bedrijf nu ook in de Benelux actief. “Voor één klant zijn we bezig met drie projecten. Bij twee projecten, allebei in de retailsector, zijn we al gestart met installeren. Daaronder bevindt zich één heel groot project’, stelt Urban, die eraan toevoegt dat doorlooptijden doorgaans kort zijn. “Vanaf de ondertekening van het contract tot aan de oplevering hebben we soms niet meer dan twaalf weken nodig. In dit geval hebben we voor het kleinste project dertien weken en voor het grootste project achttien weken nodig. Dat is inclusief vakanties.”

Gerelateerde artikelen