Frans Ministerie erkent onterechte boetes bij dubbelbemande ritten
22.06.2016 | Branchenieuws

Frans Ministerie erkent onterechte boetes bij dubbelbemande ritten

Frankrijk erkent dat het onterecht boetes heeft opgelegd voor het niet houden van pauzes bij dubbelbemande ritten. Dat blijkt uit een brief van het Franse Ministerie. Alle opgelegde boetes zullen worden teruggedraaid.

Eind april werd bekend dat vrachtwagenchauffeurs onterecht hoge boetes hadden ontvangen bij tachograafcontroles. De software in de controlesystemen zou namelijk geen rekening houden met dubbelbemande vrachtwagenritten, waardoor de chauffeurs niet aan de verplichtte rusttijd voldeden. Chauffeurs zijn na 4,5 uur achter het stuur verplicht om rust te nemen en dit te registreren in de tachograaf. Bij een dubbelmansrit voert de chauffeur zijn rusttijd (omdat de andere chauffeur achter het stuur zit) in als 'beschikbaarheidstijd'. De tachograaf registreerde dat er geen sprake was van rusttijd, waardoor er onterecht een boete werd opgelegd.

45 minuten rusttijd
De kwestie werd besproken door de Europese Commissie en is nu opgepakt door het Franse Ministerie. In een brief instrueert het Franse Ministerie alle handhavingsinstanties om rekening te houden met ‘richtsnoer 2’. Dat betekent dat 45 minuten van de ‘beschikbaarheidstijd’ (waarbij de chauffeur naast de bestuurder van het voertuig zit) als rusttijd kan worden beschouwd.

Terugvragen onterechte boetes
TLN adviseert transportbedrijven om de brief van het Ministerie mee te geven aan chauffeurs, zodat zij deze kunnen tonen aan mogelijke handhavers. Bedrijven die een boete hebben betaald door het zogenaamd negeren van de rusttijd bij dubbelbemande ritten, kunnen deze borgsom te zijner tijd terug vragen. De boete wordt niet automatisch terugbetaald en de procedure kan per rechtbank verschillen, zo waarschuwt TLN. Bedrijven met vragen over de procedure kunnen contact opnemen met de brancheorganisatie.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren