Franchisenemers Sandd stappen naar de rechter
Personeel & Arbeidsmarkt 10.01.2020 | Branchenieuws

Franchisenemers Sandd stappen naar de rechter

De Vereniging Franchisenemers van Sandd (VFS) stapt naar de rechter om de fusie tussen Sandd en PostNL. De ruim 3000 bezorgers die via franchisebedrijven voor Sandd werken komen niet in aanmerking voor een sociaal plan. VFS is het daar niet mee eens. 

Het gaat om negen franchisebedrijven die ongeveer 20 procent van het Sandd-netwerk voor hun rekening nemen. Sandd en PostNL fuseren per 1 februari, waardoor hun activiteiten stoppen. Sandd-medewerkers krijgen bij PostNL een nieuwe baan aangeboden of komen in aanmerking voor een transitievergoeding. Die regeling geldt niet voor de 3000 bezorgers en 450 kantoormedewerkers van franchisenemers. Zij komen na de fusie op straat te staan. 

'Keijzer vergat franchisenemers'

Voorzitter Mario de Koning van de VFS: “Staatssecretaris Mona Keijzer had bij de fusievergunning de franchisenemers geheel buiten beschouwing gelaten, terwijl juist zij met de voorgenomen Wet Franchise de positie van franchisenemers tegen franchisegevers wil versterken. Nu ook Sandd en PostNL de belangen van de franchisenemers negeren, worden de franchisenemers inclusief hun medewerkers in de kou gezet.”

Gang naar de rechter

De VFS wil met Sandd en PostNL om de tafel voor een mogelijke schadevergoeding. "Sandd wil dat omzeilen door bij de individuele franchisenemers andere uitgangspunten door te drukken. Je zet een franchisenemer onder druk zodat hij een contract ondertekent met andere uitgangspunten voor een schadebepaling. De rest volgt dan vanzelf wel. Dat willen we voorkomen.”

De franchisenemers stappen nu naar de rechter in de hoop dat deze bepaalt dat Sandd een wanprestatie levert en dat zowel Sandd als PostNL verantwoordelijk is voor de schade die de franchisenemers daardoor lijden, om zo alsnog tot een oplossing te komen.

Plaats een reactie (0)

Reageren