Fors meer overnames en fusies in logistiek
Transport & Distributie 19.07.2019 | Branchenieuws

Fors meer overnames en fusies in logistiek

In de sector transport en logistiek is het afgelopen halfjaar fors meer gefuseerd en overgenomen. Wereldwijd vonden 123 transacties plaats. Dat zijn er 23 meer dan in de tweede helft van vorig jaar. E-commerce is een belangrijke drijver achter de overnames. 

Dat blijkt uit cijfers van PricewaterhouseCoopers (PwC) in handen van Flows.be. De 123 transacties waren goed voor een bedrag van 63,4 miljard dollar. Logistiek en wegvervoer waren met 37 procent goed voor het grootste aantal transacties. 

Blackstone en DSV

De meest omvangrijke transactie kwam van Amerikaanse investeringsgroep Blackstone, dat voor 18,7 miljard dollar aan logistiek vastgoed kocht. Dichter bij huis was de overname van logistiek dienstverlener Panalpina door DSV. De logistiek dienstverlener kocht zijn Zwitserse evenknie voor 4,1 miljard euro. Door die overname werd DSV in in een klap het vierde mondiale transportbedrijf, na DHL, KUEHNE + Nagel en DB Schenker.

Logistiek heeft strategische rol in e-commerce

De groei van het aantal fusies en overnames volgens PwC te wijten aan online verkoop. De logistiek is van groot strategisch belang in e-commerce. De overname van Blackstone was dan ook e-commerce gerelateerd. Bovendien zorgen de Brexit en het handelsconflict tussen de VS en China voor onzekere tijden, waartegen investeerders zich proberen te wapenen met de overname van infrastructuur. Deze investeringen bieden lagere, maar stabiele opbrengsten. 

Tweede helft 2019

Voor de tweede helft van dit jaar verwacht PwC wederom een positieve ontwikkeling van het aantal fusies en overnames. Ook dan zal e-commerce een grote rol spelen. 

Afbeelding: Mike Fuchslocher / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren