FNV zet stakingen rond feestdagen bij PostNL door
15.11.2017 | Branchenieuws

FNV zet stakingen rond feestdagen bij PostNL door

Vakbond FNV is het niet eens met het resultaat van de cao-onderhandelingen bij PostNL. Eerder dreigde de vakbond al met stakingen als PostNL niet opnieuw om de tafel zou willen. Nu voegt FNV de daad bij het woord. 

De eerste stakingsacties staan voor volgende week gepland. Een zeer ongunstige timing voor PostNL, dat in aanloop naar de feestdagen alle zeilen moet bijzetten om bestellingen op tijd te bezorgen. 

PostNL bereikte met de drie vakbonden Bon van Post Personeel (BVPP), CNV Publieke Diensten en VHP2 eerder een principeakkoord. FNV ging hier niet in mee, onder meer door de beloofde loonsverhoging die te laag zou zijn. De FNV eist een loonsverhoging van 2,5 procent over 12 maanden. In het principeakkoord is echter een loonsverhoging van 2,6 procent in 21 maanden vastgelegd. 

'PostNL krijgt wat het vraagt'

"PostNL krijgt wat het vraagt, namelijk ontevreden werknemers. En de werknemers doen wat ze beloven, namelijk actie voeren voor een beter cao-resultaat", stelt FNV-onderhandelaar Ger Deleij. "Dat zijn niet alleen FNV’ers overigens. Al zou het principeakkoord door de andere bonden met een kleine meerderheid worden geaccepteerd, dan nog is het overgrote deel van de werknemers van PostNL ontevreden. Dat hebben we gemerkt aan de duizenden reacties." 

Meer mensen in dienst en nieuwe reiskostenregeling

Naast loonsverhoging eist FNV dat de vervoerder meer mensen in dienst neemt om de werkdruk terug te dringen. De vakbond wil volledige herbezetting door jongere medewerkers van uren die openvallen als ouderen korter gaan werken.

Ten slotte stelt PostNL in het principeakkoord een nieuwe reiskostenregeling voor. Die houdt in dat juist de laagst betaalde medewerkers er gemiddeld netto 10 euro per maand op achteruit gaan. FNV is niet tegen een nieuwe reiskostenregeling, maar stelt dat niemand er op achteruit mag gaan.

De cao PostNL geldt voor ruim 20.000 medewerkers.


Plaats een reactie (0)

Reageren