FNV voert rond feestdagen toch actie bij PostNL

Logistiekprofs op 1 July 2022

PostNL heeft niet gereageerd op het ultimatum van FNV. De leden van de vakbond plannen daarom acties in aanloop naar de feestdagen. De inzet: een nieuwe cao waarin PostNL tegemoet komt aan de eisen van werknemers. 

Sinds begin november onderhandelt FNV met PostNL over een nieuwe cao. De werknemers eisen onder meer aanpak van de werkdruk, een structurele loonstijging van 5 procent en een gelijke beloning voor vaste werknemers en uitzendkrachten bij PostNL. Uitzendkrachten die langer dan 52 weken voor PostNL werken, moeten in vaste dienst komen. 

‘Onze leden zijn niet gek’

PostNL zou in de onderhandelingen echter niet tegemoet zijn gekomen aan die eisen. Ook eigen voorstellen bleven uit, zo stelt de vakbond. Het ultimatum dat FNV daarom stelde liep maandag om 12:00 uur af. “PostNL schuift de echte onderhandelingen zo lang mogelijk voor zich uit, zodat eventuele acties niet in de drukke decembermaand plaatsvinden. Nu krijgen ze het deksel op de neus. Onze leden zijn niet gek. Ze laten zich niet aan het lijntje houden.”, zegt Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang

Kaartjes voor meer begrip

De vakbond bereidt nu acties voor. Later deze week maakt FNV bekend waar en wanneer de acties plaatsvinden. Medewerkers van PostNL en FNV’ers delen intussen kaartjes uit aan klanten van PostNL waarin ze begrip vragen voor mogelijke vertragingen in de bezorging. 

Andere bonden doen niet mee met FNV

Eerder deze week werd bekend dat FNV alleen staat in de stakingen tegen het post- en pakketbedrijf. De bonden CNV, BVPP en VHP2 willen het overleg met PostNL op woensdag hervatten. Daarnaast achten ze het een stap te ver om in aanloop naar de drukke feestdagen acties te organiseren. Die acties kunnen PostNL zo hard raken dat ook de werkgelegenheid bij het bedrijf in gevaar komt, waarschuwen de bonden in een gezamenlijke brief aan hun leden.