FNV voert druk op Picnic op: cao of rechtszaak

Logistiekprofs op 1 July 2022

Picnic moet binnen een week laten weten of het de supermarkt-cao gaat toepassen voor medewerkers. Doet de app only supermarkt dat niet, dan start FNV een rechtszaak. 

Samen met twaalf orderpickers uit de distributiecentra in Nijkerk, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven overhandigde FNV dit weekend symbolisch een cheque van 9,9 miljoen euro aan de directie van Picnic. Dit staat voor het bedrag dat de online grootgrutter vorig jaar in eigen zak zou hebben gestoken door de supermarkt-cao te omzeilen.

“Na stevige acties van FNV en werknemers rond onveiligheid op de vijf distributiecentra, is Picnic een veiligheidsprogramma gestart. Dat is winst. Maar het bedrijf geeft niet thuis zodra het gaat over vaste contracten en vaste uren voor de mensen. En een cao, daar gaat de directie al helemaal niet op in. Tijd voor druk dus”, zegt Marianne Jekkers, bestuurder FNV.

Volgens de vakbond geldt de supermarkt-cao, die Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) is, ook voor online supermarkten. Picnic weigert echter deze cao toe te passen. “Picnic weet dat het een supermarkt is en draagt dit ook uit. Maar dit bedrijf weigert om het loon te betalen waar de medewerkers recht op hebben. De rekening van het ‘gratis’ bezorgen legt Picnic neer bij de werknemers. Bovendien zorgt deze wanpraktijk voor oneerlijke concurrentie met andere supermarkten.”