FNV verwacht na PostNL ook actie van DHL, DPD en GLS
20.04.2016 | Branchenieuws

FNV verwacht na PostNL ook actie van DHL, DPD en GLS

Nu PostNL heeft aangegeven om nieuwe bezorgers alleen nog arbeidsovereenkomsten aan te bieden, kunnen de andere pakketbedrijven niet achterblijven. Dat stelt FNV Transport & Logistiek. De vakbond roept pakketbedrijven en brancheorganisatie TLN op voor een sectoroverleg om een gelijk speelveld te creëren.

PostNL gaf eerder deze week aan dat nieuwe bezorgers alleen nog maar in vaste dienst komen. FNV denkt dat deze stap er toe kan leiden dat ook andere koeriersbedrijven een einde maken aan stukloon. "Vanwege de concurrentie kwamen werkgevers niet over de brug zolang markleider PostNL haar beleid niet aanpaste", aldus Egon Groen, bestuurder FNV Transport en Logistiek. "Dat argument gaat nu niet meer op. Het is nu aan DHL E-Commerce, DPD en GLS om een einde te maken aan stukloon en de hoge werkdruk in de sector."

Volgens Groen gaat er bij DHL, DPD en GLS veel mis. "Bij DHL E-commerce gaat het werken met stukloon gewoon door, terwijl uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat het maar de vraag is of ze het wettelijk minimumloon ontvangen voor hun werk, laat staan het niveau van de transport-cao." Ook zouden werknemers niet weten waar ze aan toe zijn qua werk en inkomen, omdat er veel met 0-urencontracten wordt gewerkt.

De FNV schrijft dat er bij DPD zulke lage tarieven worden betaald dat onderaannemers niet met werknemers kunnen werken zonder de cao te overtreden. Ook bij GLS zou met zzp-ers werken. Onderaannemers zouden door de tarieven van GLS hun werknemers niet kunnen betalen.

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.Plaats een reactie (0)

Reageren