FNV komt met hitteprotocol voor koeriers

Logistiekprofs op 1 July 2021

FNV Transport & Logistiek heeft een hitteprotocol opgesteld voor koeriers. In het protocol worden de regels uitgelegd over een gezonde werkplek en ontvangen koeriers tips over hoe zij hun werk tijdens de hitte aangenamer kunnen maken. 

Volgens Richlinde Wackers, bestuurder FNV Transport & Logistiek, nemen bedrijven nu vaak ad hoc maatregelen op het moment dat het warm is. “Het gevolg is een lappendeken aan kleine afspraakjes, die overal in de sector verschillend zijn en niet altijd afdoende.” De vakbond ziet het liefst dat afspraken over werken tijdens hitte formeel worden vastgelegd. Het hitteprotocol is daarvoor een eerste stap. Uiteindelijk wil FNV Transport & Logistiek toewerken naar structurele afspraken die na elk warmteseizoen geëvalueerd en eventueel aangepast worden. 

Gezondheidsklachten voorkomen

Het protocol bestaat uit aanbevelingen om gezondheidsklachten tijdens hitte te voorkomen. Wackers: “Dat gaat over zaken die je vooraf moet regelen, zoals het goed voorlichten van medewerkers en het aanschaffen van airco’s. En op het moment dat het warm is, kun je denken aan minder pakketjes laten bezorgen, meer pauze nemen en bijvoorbeeld niet bezorgen op het heetste moment van de dag.”

App

FNV gaat het protocol verspreiden onder koeriers, werkgevers en opdrachtgevers. De vakbond heeft een app ontwikkeld, waar koeriers hun specifieke situatie kunnen invullen. Bijvoorbeeld of ze binnen of buiten werken en of ze zwaar werk verrichten. Daar rolt een advies uit dat besproken kan worden met de werkgever.