FNV en In Person schikken: sorteerders PostNL krijgen gelijk loon
07.06.2018 | Branchenieuws

FNV en In Person schikken: sorteerders PostNL krijgen gelijk loon

FNV is met uitzendbureau In Person tot een akkoord gekomen over de gelijke beloning van ruim 400 pakketsorteerders van PostNL. Uitzendkrachten die via In Person bij PostNL werken krijgen voortaan betaald volgens het PostNL-cao. 

Het gaat om pakketsorteerders die werken voor PostNL in Amersfoort, Dordrecht, Goes en Waddinxveen. Per 1 juli krijgen 400 personeelsleden 'gelijk loon voor gelijk werk', meldt FNV. De 120 FNV-leden krijgen een nabetaling voor het gemiste loon.  

'Nu de rest van de uitzendbureaus nog'

"Een mooi voorbeeld van hoe we de doorgeslagen flex moeten aanpakken', zegt Zakaria Boufangacha arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV. ‘In Person gaat als eerste uitzender de sorteerders bij PostNL gelijk loon betalen. Nu de rest van de uitzendbureaus bij PostNL nog!"

Ook Mariëtte van der Neut, bestuurder FNV Flex hoopt dat In Person hiermee het goede voorbeeld geeft. "We zijn hier ontzettend blij mee, en hopen dat ook de andere uitzendbureaus bij PostNL tot inkeer komen en stoppen met onderbetalen. Tempo Team, Young Capital en Otto Workforce zijn de volgende op ons lijstje." 

Uitzendconstructie om op loonkosten te besparen

Begin dit jaar sleepte FNV zowel PostNL als uitzendbureau In Person voor de rechter. De twee partijen zouden via schijnconstructies pakketsorteerders structureel onderbetalen. "Via een constructie met een leeg uitzend-bv’tje dat zichzelf inhuurt, ontneemt PostNL deze werknemers al hun rechten", zegt Van der Neut. "Geen enkele sorteerder is in dienst van het bedrijf en mensen sjouwen 800 pakketten per uur voor het minimumloon. Ze maken lange nachten voor weinig geld."

Volgens de vakbond heeft PostNL deze constructie bedacht om op loonkosten te besparen. Door een uitzendbureau als onderaannemer te bestempelen ontwijkt het de uitzend-cao. FNV: "De sorteerders verdienen het wettelijk minimumloon, werken op oproepbasis en horen vaak pas op de dag zelf of ze moeten werken." Plaats een reactie (0)

Reageren