FNV eist verandering in pakketbranche
04.02.2016 | Branchenieuws

FNV eist verandering in pakketbranche

Vakbond FNV Transport en Logistiek eist dat de werkomstandigheden voor werknemers in de pakketmarkt sneller verbeteren. FNV heeft daarom een brandbrief naar TLN en de landelijke politiek gestuurd gestuurd over de slechte arbeidsverhoudingen.

In de brandbrief valt te lezen dat de maat vol is voor FNV. Egon Groen, eerste onderhandelaar bij FNV: “ Ons geduld raakt op. Al in september vorig jaar riep Asscher de sector op met plannen te komen om de arbeidsverhoudingen te verbeteren.” Groen schrijf verder in zijn brief dat hij niet tevreden is over de acties van de politiek in Den Haag. “Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde in september 2015 een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij de sector opriep om initiatieven te nemen om een einde te maken aan de slechte arbeidsverhoudingen in de pakkettenmarkt.” In de markt, die aanzienlijk is gegroeid in de afgelopen tijd, werken duizenden zelfstandigen die vaak allemaal voor een opdrachtgever werken. “Asscher zou zelf een half jaar vinger aan de pols houden. Ondertussen doet iedereen of zijn neus bloedt, gebeurt er niks en gaat het van kwaad naar erger.”

Geheime afspraken
In de brief beschuldig FNV de belastingdienst ervan dat zij nog steeds geheime deals en niet kloppende afspraken maakt met ondernemers waar de zelfstandigen de dupe van zijn. In sommige gevallen krijgen de ondernemers zo slecht betaald dat zijn de cao moeten ontduiken.  In de brandbrief krijgen voornamelijk DHL en DPD er van langs. DHL zou werken met stukloon waarbij de bezorgers per pakket betaald krijgen. Hierdoor kan het loon soms onder het minimumloon uitkomen. DPD zou zo slecht betalen dat de cao wordt ontdoken om er voor te zorgen dat de bezorgers nog iets betaald krijgen. Groen legt het probleem nogmaals uit: Bij ieder bedrijf is wel iets mis terwijl dat niet nodig is, want de pakketmarkt is een groeimarkt”, maar het geld blijft steken bij een stropdas in plaats bij de mensen die het echt verdienen.”

Eis FNV
Doel van de brief is er voor zorgen dat de minister en de bedrijven snel om tafel zullen gaan om te overleggen en het probleem op te lossen. Een dringende oproep van de minister wordt gewoon genegeerd, terwijl de situatie voor pakketbezorgers zienderogen verslechtert. De vakbond heeft werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) daarom vandaag een brief gestuurd, waarin zij op de kortst mogelijke termijn overleg eist om hieraan een einde te maken.

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Plaats een reactie (0)

Reageren