FNV dreigt met staking bij PostNL rond feestdagen

Logistiekprofs op 1 November 2017

Vakbond FNV dreigt volgende maand een staking bij PostNL te organiseren als het vervoersbedrijf de werkomstandigheden voor werknemers niet verbetert. De bezorging van sinterklaas- en kerstcadeaus door PostNL zal dan vertraging oplopen. 

De vakbond dreigt met landelijke acties in de distributiecentra en onder pakketbezorgers, schrijft het Algemeen Dagblad. Aanleiding zijn de te hoge werkdruk en te lage salarissen. “De werkdruk is onmenselijk hoog”, zegt Ger Deleij, onderhandelaar bij de FNV. “De bezorgers trekken het allemaal niet meer en veel mensen zijn ziek. De laatste tijd is de pakketmarkt booming, maar PostNL zet veel te weinig mensen in. En de huidige werknemers krijgen minimaal betaald.”

‘Geen wonder dat niemand meer bezorger wil worden’

Afgelopen maand sloot PostNL een principeakkoord met drie vakbonden. PostNL biedt daarin een loonsverhoging van 2,6 procent over twee jaar. Daar ging FNV niet mee akkoord. Deleij: “Onze eis is 6 procent over een periode van twee jaar: niet meer dan marktconform. Geen wonder dat niemand meer post- of pakketbezorger wil worden. En daardoor is de werkdruk weer veel te hoog.”

PostNL zoekt pakketbezorgers

Het pakketbedrijf heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de berichten van FNV. Wel stelt het tegenover het AD dat het er ‘alles aan gaat doen om klanten mooie feestdagen te garanderen’.  PostNL is op zoek naar post- en pakketbezorgers die de werkdruk moeten verlagen. Tijdens de drukke feestdagen zet het personeel van andere afdelingen in om pakketten op tijd bezorgd te krijgen.