FNV: Chauffeurs PostNL werken onder minimumloon

Logistiekprofs op 10 June 2015

Zzp’ers die in opdracht van PostNL werken, kunnen amper rondkomen door de aanschaf van een dure bestelbus. Als zij zich net als werknemers verzekeren tegen ziekte en sparen voor hun pensioen, komen ze onder het niveau van het minimumloon uitkomen. Dat stelt FNV Transport en Logistiek.

PostNL is al langer het middelpunt van kritiek. Het koeriersbedrijf zou ruim 30 miljoen euro goedkoper uit zijn geweest door chauffeurs niet in dienst te nemen maar als zzp’er te laten werken, terwijl de tarieven die PostNL aan zzp’ers betaalt, bijna net zo hoog zijn als de loonkosten voor werknemers. 

Lees ook: Omstreden afspraak tussen PostNL en Belastingdienst

Verzekeren en sparen voor pensioen
Volgens Frank Hendriks van adviesbureau Basis & Beleid, dat door FNV is ingehuurd, houdt de zzp’er houdt veel minder over, omdat hij de bestelbus en andere bedrijfskosten zelf moet aanschaffen. “Ondanks de zelfstandigenaftrek houdt een zzp’er netto iets meer over als hij zich beperkt verzekert tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld met twee maanden eigen risico”, aldus Hendriks tegen de Volkskrant. “Wil hij, net als werknemers, sparen voor zijn pensioen, dan verdient hij minder dan het minimumloon van 1.300 euro netto.”

Reactie PostNL 
Niets van waar, stelt PostNL. De Zzp’ers zouden 51 duizend euro per jaar omzetten, 10 procent meer dan een chauffeur in loondienst. Daarbij wordt uitgegaan van een jaar volledig werken en vijf weken vakantie. Ook de kosten die FNV rekent voor de bestelbus, zijn volgens het bedrijf aan de hoge kant.

Redactie LogistiekProfs