FNV beschuldigt IKEA-transporteurs van malafide praktijken
19.12.2016 | Branchenieuws

FNV beschuldigt IKEA-transporteurs van malafide praktijken

De FNV beschuldigt transportbedrijven die voor IKEA werken van het uitbuiten van chauffeurs en fraude met rij- en rusttijden. De vakbond doet vandaag aangifte tegen de bedrijven.

Het gaat om de bedrijven ECS (Zeebrugge en Venlo), Samskip Van Dieren (Genemuiden en Rotterdam) en Brinkman TransHolland (Emmen). FNV voerde internationaal onderzoek uit naar de IKEA-transporteurs en stuitte daarbij op een aantal misstanden. Zo was er sprake van vervalste loondocumenten, ontduiking van belastingen en onmenselijke levensomstandigheden bij chauffeurs die onderweg moeten overnachten. De vakbond spreekt van ‘sociaal-economische criminaliteit’.

Ook IKEA moet van de vakbond het boetekleed aantrekken. De Zweedse meubelgigant profiteert volgens FNV van de sterke onderlinge concurrentie. Hierdoor zijn transportbedrijven genoodzaakt om zeer scherpte tarieven te bieden en hun chauffeurs uit te buiten. FNV meent dat IKEA als opdrachtgever de verantwoordelijkheid heeft om te zorgen voor eerlijk transport.

Volgens NRC heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) afgelopen weekend al een inval gedaan bij Brinkman. Het bedrijf wordt ervan verdacht goedkope buitenlandse chauffeurs in te zetten. Het maakt daarbij gebruik van schijnconstructies door op papier vestigingen in Polen en Moldavië te hebben. De ILT verdenkt Brinkman ervan dat het de bedrijven echter gewoon aanstuurt vanuit Nederland. Het transportbedrijf ontkent op zijn beurt dat er sprake is van buitenlandse vestigingen en schijnconstructies. Het zou wel werken met charterbedrijven in bijvoorbeeld Bulgarije. “Maar die subondernemers staan op afstand, daarmee hebben we geen verbintenis”, zegt Michael Brinkman tegen het NRC. Brinkman gaat aangifte doen tegen de FNV wegens smaad en laster. Ook Samskip Van Dieren en ECS werden eerder al door de ILT op de vingers getikt. Zij waren afgelopen weekend niet bereikbaar voor commentaar, schrijft het NRC. Tegenover de krant bevestigde de Inspectie SZW van het ministerie van het Sociale Zaken dat de aangifte van de FNV vandaag in ontvangst wordt genomen. De inspectie zegt de signalen van de FNV heel serieus te nemen.

Ook IKEA heeft in een schriftelijke reactie gereageerd. De meubelverkoper zegt dat het door de grote volumes doorgaans in staat is om aantrekkelijke prijsafspraken te maken. Het bedrijf ontkent echter dat dit prijsdruk en malafide praktijken in de hand zou werken.

Redactie LogistiekProfs

Afbeelding: FotograFFF / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren