Flinke boete voor Wetron

Logistiekprofs op 19 November 2015

Wetron heeft een boete gekregen voor het inzetten van chauffeurs uit Roemenië. De Nederlandse logistiek dienstverlener moet in totaal € 250.000 betalen, blijkt uit een boeterapport van FNV Bondgenoten dat door de regionale zender L1 is uitgepluisd. Volgens het ministeries van Infrastructuur en Milieu en Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Wetron twee wetten overtreden. De Limburgse dienstverlener zou de Wet arbeid vreemdelinge hebben overtreden en zich daarnaast niet hebben gehouden aan de arbeidstijden.

Boete klopt niet
Volgens Wetron-directeur Paul Maas is het niet terecht dat het bedrijf de boete heeft gekregen. “We hebben hiertegen bezwaar ingediend want deze boete is niet terecht en dat weten ze ook op beide ministeries. Ik weet dan ook zeker dat ze hierop terug zullen komen. Het is voor mij dan ook een raadsel hoe dit verhaal de wereld in is gekomen”, liet Maas weten tegenover L1.

Boeterapport
Inspecteurs deden in het verleden al meerdere keren onderzoek naar het Limburgse bedrijf. Enkele klachten en inspecties op de weg zouden hiervoor de aanleiding zijn geweest. Zo douden er meerdere chauffeurs zijn aangetroffen die op papier voor een Roemeens dochterbedrijf werkten, maar volledig betaald werden door de vestiging in Weert en dat mag volgens de wet niet. Volgens de inspecteur neigde die constructie naar een postbusconstructie dat door veel bedrijven wordt ingezet als u-bocht constructie om de wet te ontlopen en/of belasting te ontduiken. Daarnaast zou een duidelijke administratie over de uitgevoerde ritten ontbreken. Onzin, vindt de directeur: “De suggestie dat we geen vestiging hebben in Roemenië werp ik van mij af. We hebben daar al jaren een eigen kantoor met planners en wagenparkbeheer. Ik zou dus niet weten hoe ze hieraan komen en de FNV weet dat ook. Volgens mij hebben ze dan ook aan de verkeerde deur gestaan tijdens het onderzoek.” Of Wetron de boete daadwerkelijk gaat betalen is nog niet duidelijk.

Actie van de vakbond
De boete die is opgelegd aan Wetron komt onder meer door actie van FNV Bondgenoten. De vakbond voert al enige tijd acties tegen Nederlandse logistiek dienstverleners en transporteurs. Zij zouden volgens FNV niet altijd goed omgaan met de wet- en regelgeving door bijvoorbeeld Europese chauffeurs te laten rijden en dit is weer slecht voor de werkgelegenheid van de Nederlandse chauffeurs

Redactie LogistiekProfs