Flevoland mogelijke testlocatie voor hyperloop
11.10.2017 | Branchenieuws

Flevoland mogelijke testlocatie voor hyperloop

In Flevoland wordt mogelijk een traject aangelegd om de hyperloop de testen. Minister Schulz van Infrastructuur & Milieu (I&M) wil hiervan de haalbaarheid onderzoeken, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. 

De partijen Hardt uit Delft en Hyperloop One uit de Verenigde Staten zoeken een locatie om het hyperloop concept te testen en te certificeren voor personen- en goederenvervoer. Schultz heeft daarop het rapport 'Hyperloop in the Netherlands' laten opstellen, waarin wordt aangegeven dat de Vogelweg (N706) tussen Almere en Aviodrome in Lelystad de meest geschikte locatie lijkt voor een testtraject van vijf kilometer lang. 

'Hyperloop heeft positief effect op innovaties in smart mobility'

Hyperloop is een transportsysteem in een luchtdrukbuis. In deze buis worden capsules geplaatst waarin goederen en/of mensen met hoge snelheid vervoerd kunnen worden door vacuüm. De maximumsnelheid die bij dit systeem behaald kan worden, moet rond de 1200 kilometer per uur gaan liggen. Schultz denk dat het systeem commerciële en duurzame kansen biedt. Ze verwacht bovendien dat de hyperloop een positief effect zal hebben op verdere innovaties in smart mobility.  

Ministerie onderzoekt financiële haalbaarheid 

Ambtenaren van het ministerie van I&M onderzoeken dit najaar of een testraject van vijf kilometer voor de hyperloop financieel haalbaar is, mogelijk via een publiek-private financiering. Ook moet samen met Hardt en Hyperloop worden bekeken hoe het testtraject kan worden ingericht. 

Het testen van de hyperloop moet meer zekerheid bieden over de commerciële haalbaarheid en de veiligheid. Over de commerciële trajecten in Nederland kan pas worden beslist wanneer de standaardisering, samenwerking en certificering ook Europees gecoördineerd en geharmoniseerd is. 

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren