Finaledag LMvhJ van start: finalisten betreden podium

Logistiekprofs op 30 maart 2017 | 4 minuten leestijd

De finaledag van Logistiek Manager van het Jaar is begonnen. De finalisten hebben het podium inmiddels betreden. In een video en een korte pitch leggen zij uit waarom ze Logistiek Manager van het Jaar moeten worden. Een team van drie deskundigen voelt ze daarna flink aan de tand.

Mark Bär, logistiek manager bij de Stamhuis Groep, bijt het spits af. Winkelinrichtingen worden van te voren zo goed mogelijk door Bär en zijn team in elkaar gezet, zodat er op locatie maar heel weinig tijd nodig is en de winkel sneller open kan. Dat betekent minder omzetverlies voor retailers. Volgens de logistiek manager heeft een winkelverbouwing door Stamhuis veel weg van een militaire operatie. Na een korte presentatie over zijn werk in winkelverbouwingen vraagt het team van deskundigen Bär of hij nog wel aan managen toekomt, omdat er in zijn werk zoveel taken op hem af komen. Een ander vraagt of Bär eigenlijk wel een logistiekeling is. “Of ben je meer een projectmanager?” Bär denkt dat zijn werk wel degelijk logistiek is. “Wij hebben in ons werk heb met veel disciplines te maken en daardoor met veel mensen die geen verstand hebben van logistiek. Mijn taak is om de logistiek toch zo goed mogelijk in dat project te krijgen en die processen elke dag te optimaliseren.”

“Waarom ben jij het komende jaar de geschikte ambassadeur voor dit vak?”, vraagt de dagvoorzitter hem. “Ik heb de passie en de interesse. De bouwlogistiek is een verschrikkelijk interessante markt waar veel in gebeurt. Het is goed om hier over te vertellen.”

Marc van het Bolscher werkt als global supply chain manager bij Tanatex Chemicals. Hij introduceerde hier onder meer Lean six sigma en S&OP. “Ik heb binnen Tanatex binnen zeer korte tijd van een logistieke chaos een goed georganiseerde supply chain gemaakt”, vertelt Van het Bolscher hier zelf over. “Onze leverbetrouwbaarheid is enorm omhoog gegaan en onze klanttevredenheid is gestegen.” De supply chain manager wordt in zijn videopitch door zijn collega’s geroemd om zijn postuur en aanwezigheid. “Als hij de kamer binnenkomt, is hij er echt. Hij is eerlijk en direct. Dat stelt niet iedereen op prijs, maar ik wel.” Een andere collega prijst hem om het verbeteren van de leverbetrouwbaarheid. “Marc is daar zeer dogmatisch ingedoken en heeft flinke stappen gezet.”

De deskundigen vragen zich na de videopitch af welke afstand Van het Bolscher heeft moeten overbruggen om zijn collega’s mee te krijgen in die verandering. Volgens Van het Bolscher was dat een flinke afstand. “Er was geen overleg tussen sales en supply chain. Het waren allemaal eilandjes. Ik heb de mensen bij elkaar gezet en ze laten praten over de situatie. We lossen de problemen op met S&OP. We bespreken nu dagelijks met elkaar wat er die dag gaat gebeuren. Dat scheelt een hoop e-mails.”  

“De manier van werken is behoorlijk veranderd door Arie”, zegt een collega in de videopitch van Arie van der Tempel. Daarmee doelt hij op het WMS dat de logistiek manager bij Europet Bernina International implementeerde. Waar alles voorheen op papier werd gedaan, gebeurt het nu met telefoonscanners. Daarnaast implementeert Van der Tempel – samen met een WMS partij en een stapelsoftwarebedrijf – een systeem waarbij orders van te voren worden uitgerekend. De picker ontvangt direct een stapelinstructie, waardoor de verpakkingsafdeling eigenlijk overbodig wordt. “Je ziet dat de vraag naar accurate data steeds belangrijker wordt. Denk aan gewicht, verpakking, kubieke meter, noem maar op. Arie heeft een systeem ontwikkeld waarmee die data inzichtelijk wordt”, aldus zijn collega. Een magazijnmedewerker vertelt dat Van der Tempel erg van een geordend magazijn houdt. “Arie houdt niet van troep in de gangen. Alles moet netjes zijn. Hij is constant spullen aan het oprapen.”

Van der Tempel behoorde in eerste instantie niet tot de finalisten. Door het uitvallen van Arthur Böhmer, mocht hij toch meedoen. “Hoe kijk jij hierdoor naar de jury?”, vraagt één van de deskundigen hem. “Ik vind de jury nog steeds heel aardig”, grapt Van der Tempel. “Ik denk dat het knelpunt hem zat in de schaalgrootte en het feit dat het project nog niet helemaal af is. We zijn nog aan het implementeren.”  

Oud-winnaar Iwan te Winkel vraagt zich af wie vanmiddag het stokje van hem overneemt. 

De vijfkoppige jury gaat nu met elkaar in beraad. Vanmiddag wordt bekend wie zich een jaar lang ambassadeur van de logistiek mag noemen. 

Redactie LogistiekProfs