FedEx vliegt in de VS niet meer voor Amazon

Logistiekprofs op 11 June 2019

FedEx gaat binnen de Verenigde Staten geen luchtvracht meer verzorgen voor e-commercegigant Amazon. Het vervoersbedrijf besloot zijn contract met Amazon om strategische redenen niet te verlengen. 

In juli stopt het binnenlandse contract van Amazon met FedEx Express, de vrachtluchtvaartmaatschappij van FedEx. De breuk heeft geen invloed op de andere vervoersafspraken met Amazon. Ook de internationale contracten van Amazon en FedEx Express blijven ongewijzigd.

In een statement stelt FedEx een bredere e-commercemarkt te willen bedienen. Verwacht wordt dat die markt in de VS tot 2026 verdubbelt tot 100 miljoen pakketten. “FedEx heeft het netwerk en de capaciteit opgebouwd om duizenden retailers in e-commerce te bedienen. We zijn enthousiast over de toekomst van e-commerce en onze leidende rol daarin.”   

FedEx benadrukt dat Amazon niet zijn grootste klant is; de online speler was in 2018 goed voor minder dan 1,3 procent van de omzet van FedEx. Dat komt deels door de stappen die Amazon de afgelopen jaren zette op het gebied van lucht– en zeevracht. Door de aanschaf van een eigen vloot was Amazon in staat om gunstige tarieven af te dwingen bij vervoerders. 

Afbeelding: Carlos Yudica / Shutterstock.com