FedEx stopt in de VS met bezorgen voor Amazon

Logistiekprofs op 14 August 2019

FedEx verzorgt in de Verenigde Staten ook geen wegtransport meer voor Amazon. Eerder stopte het luchtvrachtcontract dat FedEx met de e-commercegigant had al. 

FedEx is de eerste van de drie grote vervoerders (naast FedEx werkte Amazon met UPS en USPS) die geen pakketten meer van Amazon wil bezorgen. De reden achter de breuk lijkt de ontwikkeling van een eigen bezorgnetwerk door Amazon. Waar het bedrijf uit Seattle eerst klant was, ontpopte het zich in toenemende mate tot concurrent van FedEx. Amazon kon met zijn eigen vliegtuigen, vrachtwagens en bestelbussen steeds gunstigere tarieven voor bezorging afdwingen bij vervoerders. 

Tegenover Reuters zegt FedEx een bredere e-commercemarkt te willen bedienen. In juni, toen het luchtvrachtcontract met Amazon afliep, gaf het dezelfde verklaring. “FedEx heeft het netwerk en de capaciteit opgebouwd om duizenden retailers in e-commerce te bedienen. We zijn enthousiast over de toekomst van e-commerce en onze leidende rol daarin.”   

Voor de omzet van FedEx lijkt de breuk geen grote gevolgen te hebben. Amazon was goed voor slechts 1,3 procent van de inkomsten van de vervoerder.