FedEx opent eerste Europese Life Science Center in Veldhoven

Logistiekprofs op 1 juli 2024 | 3 minuten leestijd

FedEx heeft zijn eerste Europese Life Science Center geopend in Veldhoven, Nederland. De state-of-the-art koelfaciliteit maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van FedEx Life Science Centers, met mogelijkheden voor het ontvangen, opslaan, samenstellen en pakken/verpakken/verzenden van gezondheidsproducten. Met deze faciliteit biedt FedEx een end-to-end supply chain-oplossing voor temperatuurgevoelige medische producten.

Het Life Science Center (LSC) Veldhoven is een GDP-gecertificeerde (Good Distribution Practices) faciliteit. Het Life Science Center (LSC) in Veldhoven is het zesde in zijn soort naast die in Memphis (VS), Mumbai (India), Singapore, Seoul (Zuid-Korea) en Tokio (Japan). De faciliteit is strategisch gelegen in het epicentrum van innovatie, tech-industrieën en binnen handbereik van het conglomeraat van in Europa gevestigde farmaceutische, biotech- en life science-industrieën.

“Vandaag kondigen we met trots de opening aan van het eerste Europese FedEx Life Science Center hier in Nederland”, zegt Marius Penninks, vice president ground operations bij FedEx Benelux. “Aangezien de wereldwijde vraag naar gezondheidszorg blijft stijgen, is het hebben van een robuuste logistieke oplossing cruciaal voor de veilige, tijdige en efficiënte levering van medicijnen, klinische proeven en biologische producten. Dit nieuwe Life Science Center positioneert ons perfect om de vitale schakel te zijn in de toeleveringsketen van medisch transport en de tijdige levering van zorg aan patiënten te faciliteren.”

Toegevoegde waarde

Het gespecialiseerde magazijn met een oppervlakte van duizend vierkante meter biedt vier temperatuur gecontroleerde ruimtes en vriezers voor temperaturen van -80 °C tot +25 °C. Het wordt ook 24/7 bewaakt en elke temperatuurzone heeft zijn eigen alarmsysteem. Naast koelfaciliteiten omvat het gespecialiseerde verpakkingen, proactieve monitoringoplossingen en diensten met toegevoegde waarde, zoals etikettering en retourlogistiek.

Focus op gezondheidszorg

Volgens Grandview Research wordt de gezondheidszorglogistiekmarkt gewaardeerd op $67 tot $90 miljard, gedreven door de stijgende vraag naar generieke en merkgeneesmiddelen. Deze groei heeft de behoefte aan opslagfaciliteiten vergroot om de werkzaamheid van het product te behouden en een efficiënte distributie naar distributeurs en detailhandelaren te garanderen.

De opening van het Life Science Center in Veldhoven markeert een belangrijke mijlpaal in de end-to-end dienstverlening van het bedrijf. Omdat FedEx nu ook in Europa beschikt over hoogwaardige temperatuurgevoelige technologieën, boort het deze snel groeiende verticale markt aan in de farmaceutische en klinische industrie in deze regio.

Strategische ligging

Naast de gunstige ligging in zowel Europa als het FedEx-netwerk, ligt Veldhoven in de bekende regio Brainport Eindhoven, die via ‘Project Beethoven’ een overheidsinvestering van 2,5 miljard euro heeft ontvangen ten behoeve van de tech-industrie, waaronder investeringen in infrastructuur, huisvesting en onderwijs. Deze investeringen zullen naar verwachting een impuls geven aan start-ups op het gebied van innovatieve technologie en biotech-wetenschappen.

Gerelateerde artikelen