Excuusbrief Noord-Brabant voor 'cowboygedrag' Logistiek Park Moerdijk
Bouw & Vastgoed 02.04.2020 | Branchenieuws

Excuusbrief Noord-Brabant voor 'cowboygedrag' Logistiek Park Moerdijk

De provincie Brabant biedt 'welgemeende excuses' aan voor het opkopen van boerderijen in drie andere provincies om de bouw van Logistiek Park Moerdijk door te laten gaan. In een excuusbrief aan de provincies en landbouwminister Schouten zegt het geen andere keuze te hebben gehad. 

De bouwplannen voor Logistiek Park Moerdijk zijn vanwege de stikstofregels stilgelegd. Voor 12 mei moet de provincie een oplossing hebben voor de extra stikstof die ontstaat bij de aanleg van het bedrijvenpark. Die oplossing dacht het te hebben gevonden in de provincies Drenthe, Noord-Holland en Zeeland, waar het - zonder overleg - stikstofrechten van boeren opkocht. De desbetreffende provinciebesturen en landbouwminister Schouten reageerden verontwaardigd. Het CDA sprak zelfs van 'cowboygedrag'. 

Woensdag bood het Brabants provinciebestuur excuses aan voor deze handelswijze. In een brief verklaart het zich genoodzaakt te hebben gevoeld om de boerderijen op te kopen en zo te voldoen aan de deadline die de Raad van State op 12 mei heeft gesteld.

Bovendien heeft de stikstofdepositie van Logistiek Park Moerdijk betrekking op heel Nederland, schrijft het bestuur. Scheepvaart is namelijk een van de bronnen die zorgt voor stikstofuitstoot. "De stikstofdepositie kan dus niet alleen met de inzet van één of een paar bedrijven in Noord-Brabant zelf gesaldeerd worden. Daarvoor moeten meerdere bedrijven ingezet worden op strategisch gekozen locaties verspreid over geheel Nederland."

De vraag is nog of de gewonnen stikstofruimte gebruikt mag worden voor de bouw van het park. Op Radio 1 stelde minister Carola Schouten dat voor deze handelswijze nog geen beleid staat. Brabant kan vooralsnog dus niets met de boerderijen. "Hierover zijn we juist in onderhandeling met de provincies", aldus de bewindsvrouw.

Afbeelding: Provinciehuis Noord-Brabant. Juriaan Wossink / Shutterstock.com 


Plaats een reactie (0)

Reageren