Evofenedex: 'Kwart bedrijven heeft al last van Brexit'
07.03.2017 | Branchenieuws

Evofenedex: 'Kwart bedrijven heeft al last van Brexit'

Ondanks dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie officieel nog niet heeft verlaten, zijn de gevolgen al goed merkbaar. Volgens onderzoek van de ondernemersvereniging Evofenedex heeft een kwart van de bedrijven al last van de gevolgen van de Brexit.

In totaal werden 120 bedrijven ondervraagd in het onderzoek van de belangenvereniging. De voornaamste reden voor de hinder die nu al bestaat is de grote onzekerheid: hierdoor worden investeringen en beslissingen uitgesteld.

Welke sectoren geraakt worden, verschilt dus nogal. Bedrijven met snelle producten als groente, fruit, bloemen en planten ondervinden beduidend minder problemen dan handelspartners met langere contracten, zoals medicijnen of medische apparatuur.

Oost-Afrika
Toch betekent dat niet dat snelle producten minder geraakt zullen worden op den duur. De angst binnen de bloemenmarkt heerst dat importheffingen, nieuwe douanevoorschriften en controles de markt flink zullen aantasten, en dat de Britten uiteindelijk in Oost-Afrika hun heil zullen zoeken. In totaal werd er in 2015 voor zo’n 800 miljoen van telers en bloemenexporteurs afgenomen door de Britse eilanden.

Het Verenigd Koninkrijk is de derde handelspartner van Nederland. In 2015 werd voor 28 miljard euro aan goederen geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, tegen een import van 21 miljard. De handel levert 300.000 Nederlanders een baan op.

Plaats een reactie (0)

Reageren