Europese verordening voor tarieven grensoverschrijdend pakketvervoer
24.05.2018 | Branchenieuws

Europese verordening voor tarieven grensoverschrijdend pakketvervoer

De Europese Commissie heeft sinds deze week een verordening vastgesteld om de tarieven van grensoverschrijdend pakketvervoer transparanter te maken voor consumenten en bedrijven. Pakketvervoerders moeten de ACM onder meer inzicht geven in tarieven, volumes en omzetten. 

Pakketvervoerders die meer dan vijftig werknemers hebben of in meerdere EU-landen actief zijn vallen onder de nieuwe verordening. Voorwaarde is dat zij een of meer grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten aanbieden. Deze bedrijven moeten zich bij toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) registreren en en jaarlijks gegevens opsturen omtrent tarieven en volumes. 

Webwinkels moeten consument informeren

De nieuwe regeling moet het voor consumenten eenvoudiger maken om online over de grens te winkelen. De verordening verplicht webwinkels namelijk ook om consumenten, die over de grens een bestelling plaatsen, te informeren over de grensoverschrijdende bezorgopties, bezorgkosten en klachtenprocedures.  

Registratie bij ACM later dit jaar

De registratie bij de ACM dient later dit jaar voldaan te zijn. In de eerste helft van 2019 moeten pakketvervoerders de benodigde gegevens bij de toezichthouder aanleveren. De Europese Commissie zal hier later dit jaar standaardformulieren voor vaststellen. 


Plaats een reactie (0)

Reageren