EU start grootschalige tests met zelfrijdend vervoer

Logistiekprofs op 22 February 2017

Nederland gaat samen met 25 andere EU-landen grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen uitvoeren. Het gaat onder meer om testen met truckplatooning en voertuigen die via data-communicatie met elkaar op de autopiloot rijden.

De landen maakten deze afspraken tijdens een bijeenkomst over Connected en zelfrijdende voertuigen, zo meldt de Rijksoverheid in een persbericht. In stedelijke gebieden en dunbevolkte gebieden gaan de landen samenwerken voor proeven met zelfrijdende busjes en valet parking. Ook willen de landen toewerken  naar wederzijdse erkenning van ontheffingen voor testen op de openbare weg om het voor fabrikanten makkelijker te maken en innovaties te stimuleren. Nu gelden in elk land namelijk verschillende ontheffingsprocedures die doorlopen moeten worden voordat een zelfrijdend voertuig de openbare weg op kan.

De EU-landen, waaronder Duitsland, Zweden, Spanje en Oostenrijk hebben ook afspraken gemaakt over een goede data-uitwisseling tussen voertuigen, verkeerscentrales en de wegkant (bijv. verkeerslichten). Deze onderlinge communicatie zou een schat aan data opleveren over de actuele situatie op de wegen.

Tijdens de bijeenkomst benadrukten de lidstaten ook het belang van merkonafhankelijke communicatie, zodat data probleemloos tussen alle voertuigen uitgewisseld kan worden. De Europese auto-industrie heeft daarop toegezegd ervoor te zorgen dat nieuwe auto’s vanaf 2019 met elkaar kunnen communiceren.

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Rijksoverheid