Er werken steeds meer vrouwen in de supply chain

Logistiekprofs op 30 juni 2021 | 2 minuten leestijd

Het personeelsbestand in de supply chain bestaat voor 41 procent uit vrouwen. Dat is een kleine stijging ten opzichte van eerdere jaren. Op directieniveau nemen vrouwen nog slechts 15 procent van de functies voor hun rekening. 

Onderzoek van Gartner laat zien dat leidinggevende functies in de supply chain steeds vaker zijn toebedeeld aan vrouwen. Alleen op directieniveau is er sprake van een daling ten opzichte van eerdere jaren. Voor de Women in Supply Chain Survey 2021 van Gartner werden 223 organisaties ondervraagd. De resultaten laten het hoogste percentage vrouwen in het supply chain-personeelsbestand zien sinds de start van het onderzoek in 2016. 

Meer personeel nodig door COVID-19

Volgens Gartner heeft dit onder meer te maken met de pandemie, toen supply chains voor grote uitdagingen kwamen te staan. In tegenstelling tot andere sectoren moesten veel nieuwe mensen worden aangenomen. “Veel bedrijven hadden zelfs te maken met een tekort aan talent, vooral in de product supply chains”, aldus Dana Stiffer, vice president analyst bij Gartner. “Dit heeft voor een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in supply chain-organisaties gezorgd.”

Gebrek aan doorgroeimogelijkheden

Het merendeel van de respondenten (54 procent) geeft aan het lastig te vinden om vrouwen binnenboord te houden die zich al wat verder in hun carrière bevinden. Veel vrouwen verlaten een supply chain-organisatie of toeleverancier door een gebrek aan carrièremogelijkheden. Ook een gebrek aan ontwikkelmogelijkheden wordt als belangrijke reden genoemd. 

“Supply chain-organiasties die serieus werk willen maken van gendergelijkheid op de werkvloer moeten op maat gemaakte programma’s voor leiderschapsontwikkeling creëren”, zegt Stiffer. “Daarnaast moeten ze zorgen voor een flexibel werkbeleid dat tegemoetkomt aan de behoeften van vrouwen in het midden van hun loopbaan.”

Gerelateerde artikelen