EPV nuanceert claims over houten pallets
23.05.2016 | Branchenieuws

EPV nuanceert claims over houten pallets

De Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) heeft haar claim over de milieubelasting van houten pallets genuanceerd na aanbeveling van de Reclame Code Commissie. 

De EPV liet enkele maanden geleden onderzoek uitvoeren naar de milieubelasting van houten pallets in vergelijking met kunststof pallets. Uit dit onderzoek bleek dat houten pallets beter zijn voor het milieu en 25 procent minder belastend zijn dan kunststof pallets. Producenten van kunststofpallets reageerden verontwaardigd op deze conclusie. Het percentage van 25 procent zou niet in alle gevallen kloppen en de producenten waren niet gevraagd om hun kant te belichten. Een second opinion was daarvan het gevolg.

Uit dit tweede onderzoek van verpakkingsorganisatie NRK blijkt dat het percentage van 25 procent, waar EPV eerder op uitkwam, alleen van toepassing is voor de pallet met geperste klos, terwijl er in het eerste onderzoek vanuit werd gegaan dat dit voor alle houten pallets geldt. Bij andere houten pallets zou de milieu-impact 15 tot 25 procent lager zijn dan de beste kunststof pallet.

NRK Verpakkingen diende een klacht bij in bij de Reclame Code Commissie. Deze klachten werden grotendeels afgewezen, maar de commissie stelde wel dat EPV de stelling over houten pallets moest nuanceren. EPV meldt in een persbericht dat het tot de volgende conclusie is gekomen: “Het totaalbeeld is dat de houten pallet 15 procent (pallet met geperste klos) tot  25 procent (pallet met volhouten klos) minder milieubelastend is.” De vereniging benadrukt dat het hout nog steeds ziet als meest verantwoorde grondstof voor verpakkingen. Het materiaal zou sterk, duurzaam en eeuwig vernieuwbaar zijn.

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.


Plaats een reactie (0)

Reageren